Kurdid asusid vasturünnakule pühasõdalaste vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi pešmergavõitlejad eile Põhja-Iraagis Islamiriigi ründamiseks valmistumas.
Kurdi pešmergavõitlejad eile Põhja-Iraagis Islamiriigi ründamiseks valmistumas. Foto: SCANPIX

Kurdi julgeolekujõud käivitasid täna Iraagi põhjaosas USA õhujõudude toel pealetungi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, vallutades tagasi külad, mida pühasõdalased oma rünnakubaasina kasutasid.

Kurdistani piirkondliku julgeolekunõukogu andmeil on hommikul kell seitse ulatuslikku rünnakut alustanud pešmergavõitlejad vallutanud tagasi neli piirkonda ning liiguvad edasi.

USA juhitav koalitsioon teatas, et korraldas teisipäeval ja kolmapäeval Põhja-Iraagis kuus õhurünnakut, kolm Tal Afari linna ja kolm Mosuli lähedal. Avalduses ei täpsustatud konkreetseid sihtmärke.

IS on juunis alanud pealetungi käigus hõivanud suure osa sunniaraablaste aladest.

Pealetungi alguses lõid pühasõdalased puruks mitu Iraagi relvajõudude diviisi, mis võimaldas kurdidel saada enda kontrolli alla vaidlusaluseid alasid, mida nad on Bagdadi vastuseisust hoolimata pikka aega soovinud oma autonoomse regiooniga liita.

Olles liikunud edasi lõunasse Bagdadi suunas, pööras IS oma tähelepanu kurdidele, tõrjudes nad tagasi oma pealinna Arbili suunas. USA-juhitava koalitsiooni õhurünnakute ja rahvusvaheliste instruktorite toel on kurdidel õnnestunud märkimisväärseid alasid tagasi vallutada.

Konflikt näib muutvat Iraagi sisepiire, suurendades kurdide kontrolli Iraagi põhjaosa üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles