«Pealtnägija»: Eestist pärit islamivõitleja Ivan-Abdurrahman võitleb Süürias uskmatutega

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Pealtnägijale» saabunud vihje põhjal võitleb Lasnamäelt õigeusklike perest pärit 31-aastane mees uue nime all Süürias islamiäärmuslaste terrorirühmituse ISISe ehk Islamiriigi ridades.

Kõnekas pilt mehest granaadiheitjaga rippus veel esmaspäeval Facebooki lehel, mille omanik on Abdurrahman Azan, vahendas ERR Uudised.

Mees, kes võitleb «Pealtnägijale» saabunud vihje põhjal juba mõnda aega Süürias terroristlike pühasõdalaste ridades.

Kaks aastat tagasi Pirita koolis filmitud videol tuleb seesama Abdurrahman Eesti Meistrivõistluse etapi võitjaks kick-poksis. Siis veel oli tolle tavalise Lasnamäelt pärit noormehe nimi Ivan Sazanakov, kes tuleb lihtsast õigeusklike perest, kuid kes vihje järgi mõned aastad tagasi muutis usku ja hakkas moslemiks.

Täna ei leia 31-aastase Ivani kohta internetist just palju infot. Näha on, et paar aastat tagasi kuulus ta Katleri Taekwondo Klubisse, mille üks liider on olnud abilinnapea Mihhail Kõlvart. Sama klubi juht täna on taekwondos Eesti rahvsukoondist esindanud moslem Kazbulat Šogenov.

Tähelepanuväärne on see põhjusel, et seesama mees figureerib mitmel pildil koos Ivaniga, ent enam mitte spordisaalis, vaid Tallinna lennujaama kõrval asuvas mošees. Fotod, mis veel mõni aega tagasi olid üleval Ivani sotsiaalmeedia lehel, reedavad muuseas ka, et Ivan on ilmselt kuulunud Eesti moslemi kogukonna mufti ja peaimaami Ildar Muhhamedšini õpilaste hulka.

Muhhamedšin, kes veel nädal tagasi ütles, et ta ei tea kedagi, kes oleks Eestist läinud Islamiriigi eest võitlema, kordas sama ka «Pealtnägijale». Ta väitis, et ei tea Ivani või Abdurrahmani saatusest midagi ning tal pole andmeid, et noormees kuuluks pühavõitlejate ridadesse.

Päev hiljem oli foto Ivanist granaadiheitjaga Facebookist kadunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles