Kurjategijate gängid kasutavad aktiivselt Läänemere parvlaevu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaevad Läänemerel
Parvlaevad Läänemerel Foto: Küllike Rooväli

Rootsi väljaanne Svenska Dagbladet kirjutab, et kurjategijate gängid kasutavad aktiivselt Läänemerel seilavaid parvlaevu ning ühel reisil võib olla umbes 20 – 30 kuritegevuses kahtlustatavat isikut.

Väljaande andmed pärinevad Stockholmi politsei möödunud aasta uuringust.

Rootsi politseikomissar Kjell-Åke Karlsson sõnas väljaandele, et tegemist ei ole tavaliste taskuvarastega, vaid isikutega, kes tegelevad majandus- ja rahanduspettuste, ebaseaduslike relvade ja inimkaubandusega.

«See on ohuks nii reisjate kui aluse julgeolekule,» hoiatas politseinik.

Rootsi politsei andmetel võib ükskõik millisel reisil olla 20 – 30 kurjategijat.

Korrakaitsjate andmetel on eelkõige tegemist isikutega, kes varem on näiteks narkokuritegevuses, inimkaubanduses, röövides, relvakuritegudes ja murdvargustes süüdi mõistetud.

Rootsi politsei raporti kohaselt on kurjategijaid kõige rohkem Riia ja Stockholmi vahelistel parvlaevadel, kuid sama tendents on ka Tallinna ja Helsingi vahel seilavatel alustel.

Läänemere parvlaevu kasutatakse samuti varastatud esemete transportimiseks. Salakaubandus läbi Rootsi sadamate on aasta aastalt kasvanud ning Rootsist on saanud ka kurjategijate transiidimaa.

«Meil on andmeid keskkonnakatastroofi põhjustada võivate kaupade salakaubanduse kohta. Teada on juhtum, milles salakaubaks olid vanad patareid, mis olid väga ohtlikud,» selgitas Karlsson.

Laevafirma Tallink Silja esindaja Hans Friberg sõnas, et nende andmetel ei ole Läänemere parvlaevadel kuritegevus kuigi suur ning alusel ei ole massiliselt kurjategijaid.

«Meile teadaolevalt on laevad turvalised ning neid ei kasutata ära kuritegelikel eesmärkidel,» teatas Friberg.

Viking Line`i julgeolekujuhi Tony Öhmani arvates on see tendents siiski murettekitav.

«Suhtume politsei sellistesse andmetesse tõsiselt. Meil ei ole politsei mõjuvõimu, kuid me teeme aktiivselt koostööd tolli ja politseiga, et laevadel ei oleks midagi kuritegelikku,» lausus Öhman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles