Igor Taro Ukraina päevik: 21.01

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

242 päeva kestnud Donetski lennujaama terminali saaga jõudis lõpule. Pärast hoone õhkimist venelaste poolt lahkusid eile sealt viimased terminali kaitsjad ning varemete alla jäi kümneid hukkunuid.

Hoone on muutunud rusudeks ning seega ei paku enam varjet, et seda saaks kaitserajatisena kasutada. Samal põhjusel jätsid ukraina üksused varem maha vana terminalihoone, kui see oli kivihunnikuks muutunud. Haavatute ja neile appisaadetute seast jäi mitu võitlejat ka terroristide sõjavangi.

Piski asulas käib lahing edasi, muudest positsioonidest selge info puudub. Avdiivka ja lennurajast põhjas olev territoorium on ilmselt Ukraina armee valduses.

Nagu ma ennist kirjutasin, suutsid ukrainlased mõneks ajaks terroristid lennujaamast välja ajada. Seetõttu polnud sealt ka mitu päeva venelaste videoid. Täna on siiski selgelt näha, et nad on seal kohal. Positsioonide tagasivõtmine oli üks asi, aga suutlikkus hoida, on midagi enamat. Ilmselt jõuab päeva jooksul ka lisainfot põhjuste kohta.

Asi läheb edasi ja venelased pressivad kindlasti nii kaugele, kui lastakse.

Krõmske küla põhjarindel oli eilse seisuga ikka Ukraina armee käes. Kuigi 31. kontrollpunktist ukrainlased samuti lahkusid, sest vastase suurtükituli hävitas kaitserajatised, siis venelasi pole sinna omakorda lastud. Tegu on nimelt kõrgendikuga, kust on lihtne Krõmske küla kontrollida ning hetkel hoiavad ukrainlased seda lähedalt tule all. Venelased on proovinud ka edasi pressida, seni väidetavalt ebaõnnestunult. Ukraina suurtükituli on tulemuslikum, kui nende manöövervõimekus. Väidetavalt oli ka lennujaamas tehnikaga tõsised probleeme, kus laitmatult töötas vaid 20 protsenti masinatest.

Stanica Luganskajas õhkisid venelased silla üle Põhja-Donetsi jõe. Ilmselt soovisid end kindlustada ukrainlaste läbimurde vastu.

Asi läheb edasi ja venelased pressivad kindlasti nii kaugele, kui lastakse. Mariupoli kandis käib samuti tuletegevus. Gnutovot ja Pavlopili külasid Kalmiusel lasti kaudtulega. Mariupoli raudteeühendus katkenud õhkulastud silla ja raudteelõigu pärast. See mõjutab enim ilmselt sealset metallitööstust. Maanteeliiklus käib muidu teist ja ohutumat rada. Liitlastel tuleks ilmselt hakata mõtlema mitte, kuidas agressoriga kokku leppida, vaid mismoodi teha nii, et see üritus jääks talle viimaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles