IRL tegi riigikogu juhatusele salvestiste asjus viis ettepanekut

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Liis Treimann / Postimees

Opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon tegi riigikogu juhatusele komisjonide palju vaidlusi tekitanud salvestiste asjus viis ettepanekut, mis muu hulgas näevad ette poliitilise kokkuleppe algatamist, et muuta komisjonide istungid avalikuks.

IRLi esimees Urmas Reinsalu märkis täna juhatusele saadetud kirjas, et fraktsioon paneb ette viis sammu, mis on võimalik teha seadust muutmata juhatuse initsiatiivil, et klaarida ära komisjonide salvestiste küsimus.

Nii tuleks fraktsiooni hinnangul korrastada olemasolevad salvestised, tagada nende säilimine ning teha nii uurimis-, eri- kui alaliste komisjonide salvestised avalikkusele kättesaadavaks, täites seejuures avaliku teabe seaduse, isikuandmete kaitse ja riigisaladuse seaduse nõuded.

IRLi ettepanekute kohaselt tuleks tagada salvestiste üleandmine rahvusarhiivile ja mitte kohaldada üldisi salastamispiiranguid, mis ei tulene isikuandmete kaitse nõuetest või riigisaladuse seadusest.

Samuti peaks juhatus kirja kohaselt algatama poliitilise kokkuleppe, et komisjonide istungid oleksid avalikud. «Reegel oleks, et istung on avalik, kui komisjon ei otsusta teisiti. See kokkulepe on võimalik teha ilma seadust muutmata,» märkis Reinsalu.

Samal ajal ootab fraktsioon, et põhiseaduskomisjonile tehtaks ettepanek võtta tagasi komisjonide helisalvestisi ja protokolle käsitlev seadusemuudatus. Eelnõu peaks komisjoni senise otsuse kohaselt lõpphääletusele jõudma 29. jaanuaril.

Riigikogu juhatus tegi eile riigikogu kantseleile ülesandeks esitada komisjonide seniste istungite helisalvestised hindamiseks ja arhiiviväärtuse väljaselgitamiseks rahvusarhiivile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles