Ükski Süüriasse sõdima läinutest pole Eestisse tagasi pöördunud

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüriasse Islamiriigi poolele sõdima läinud  Ivan Sazanakov, uue nimega Abdurrahman Azan.
Süüriasse Islamiriigi poolele sõdima läinud Ivan Sazanakov, uue nimega Abdurrahman Azan. Foto: Erakogu

Kaitsepolitsei andmetel ei ole ükski Eestist Süüriasse Islamiriigi poolele võitlema läinutest Eestisse tagasi pöördunud.

Kaitsepolitsei ei avalikusta, mitu inimest on nende andmetel Süüriasse sõdima läinud. «Kaitsepolitsei on teadlik mõnest Süüriasse sõdima läinud inimesest. Me ei hakka seda praegu täpsustama ja jääme selle määratluse juurde,» ütles kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp.

Puusepa sõnul saavad Eesti võimud võtta Süürias võidelnuid Eesti seaduste alusel vastutusele, juhul kui on olemas tõendeid nende osalemisest seadusevastases tegevuses.

Juhul kui keegi Süüriasse võitlema läinutest peaks Eestisse naasma, on kaitsepolitseil seaduslik võimalus julgeoleku huvides neil silma peal hoida.

«Pealtnägijale» saabunud vihje põhjal võitleb Lasnamäelt õigeusklike perest pärit 31-aastane mees uue nime all Süürias islamiäärmuslaste terrorirühmituse ISIS ehk Islamiriigi ridades.

Rahvusringhäälingu saade «Pealtnägija» teatas eile, et Tallinnast Lasnamäelt pärit noormees Ivan Sazanakov, kes on võtnud uueks nimeks Abdurrahman Azan, sõdib juba pikemat aega Süürias terroristlike pühasõdalaste ridades.

Puusepa sõnul on kaitsepolitseil tõepoolest info selle mehe Süüriasse minekust.

Õigeusklikust perest pärit Ivan Sazanakov tegeles kikkpoksiga. Mõni aasta tagasi muutis ta usku ning temast sai moslem.

Internetis on praegu 31-aastase mehe kohta vähe infot. Näha on, et paar aastat tagasi kuulus ta Katleri Taekwondo Klubisse, mille üks liider on olnud abilinnapea Mihhail Kõlvart. Praegu juhib seda klubi taekwondoʼs Eesti rahvuskoondist esindanud moslem Kazbulat Šogenov.

Šogenov figureerib mitmel pildil koos Ivaniga, ent enam mitte spordisaalis, vaid Tallinna lennujaama kõrval asuvas mošees. Fotod, mis veel mõni aega tagasi olid üleval Ivani Facebooki lehel, reedavad muuseas ka, et Ivan on ilmselt kuulunud Eesti moslemi kogukonna mufti ja peaimaami Ildar Muhhamedšini õpilaste hulka.

Muhhamedšin, kes veel nädal tagasi ütles, et ta ei tea kedagi, kes oleks Eestist läinud Islamiriigi eest võitlema, kordas sama ka «Pealtnägijale». Ta väitis, et ei tea Ivani või Abdurrahmani saatusest midagi ning tal pole andmeid, et noormees kuuluks pühasõdalaste hulka.

Ivan postitas mõni aeg tagasi Facebooki pildi, millel ta poseerib granaadiheitjaga. Veidi aja pärast oli pilt Facebookist maha võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles