Tai ekspeaministrile esitatakse süüdistus korruptsioonis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai endine peaminister Yingluck Shinawatra.
Tai endine peaminister Yingluck Shinawatra. Foto: SCANPIX

Tai endisele peaministrile Yingluck Shinawatrale esitatakse ülemkohtus kriminaalsüüdistus korruptsioonis, mis ähvardab naist kuni kümneaastase vanglakaristusega, teatas reedel prokuratuuri kõrge ametnik Surasak Threerattrakul.

Süüdistused puudutavad ekspeaministri vaidlusalust toetusprogrammi riisikasvatajatele, mis läks riigile maksma miljardeid. Kriitikute hinnangul kasutas Yingluck toetusprogrammi vaid häälte ostmiseks.

Endise valitsusjuhi sõnul oli programm möödapääsmatu, et hindade languse all ägavad riisikasvatajad toime tuleks.

Tai kukutatud peaminister kaitses neljapäeval parlamendi tagandamisistungil otsustavalt oma valitsuse riisitoetuste programmi, püüdes veenda seadusandjaid, kes otsustavad tema poliitikuelu järgmiseks viieks aastaks.

220-liikmeline parlament, mille sõjavägi pärast maikuist riigipööret ametisse pani, hääletab reedel Yinglucki tagandamise üle. Selle läbiminekuks on vaja kolme viiendikku häältest, kuid parlament koosneb peaaegu ainult sõjaväelastest või ekspeaministri poliitilistest vastastest.

Yingluck ütles parlamendi ees oma valitsuse tegevust õigustades, et Tai riisikasvatajad võitsid toetusprogrammist ja see ei olnud vähimalgi määral korruptiivne.

Riiklik korruptsioonitõrjekomisjon leiab, et Yingluck pidanuks toetusprogrammi peatama, sest see läks valitsusele maksma ligi neli miljardit dollarit.

Tai esimene naispeaminister ning praegu eksiilis viibiva, kuid ikka veel mõjuka endise valitsusjuhi Thaksin Shinawatra õde, tõrjuti ametist vastuolulise kohtuotsusega vahetult enne eelmise aasta 22. mai sõjalist riigipööret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles