Ilves: soovin meile kõigile helget kooliaastat

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti president Toomas Hendrik Ilves.
Eesti president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Hindrek Maasik

President Toomas Hendrik Ilves kutsus 1. septembri eelõhtul inimesi mõtlema sellele, mis eristab meid kõikidest teistest siin maailmas.

«See on meie Eesti kool. Omakeelne haridus võib tunduda nii tavaline. Ometi peame tajuma selle erilisust tõigas, et see on jäänud kättesaamatuks privileegiks meist palju suurematele rahvastele, keeltele ja kultuuridele,» rääkis Ilves.

Eesti kooli homne päev vajab presidendi sõnul selget sihti ja kavakindlat tegutsemist, möödapääsmatud muutused koolikorralduses on saanud parlamendi heakskiidu.

«Nüüd peab meil jätkuma tarkust ja tahtmist kõik otsustatu ellu viia. Meil peab jätkuma söakust ja vastutustunnet, et iga muutusega paratamatult kaasas käiv ebaselgus ei kasvataks kiusatust alustatu pooleli jätta,» märkis Ilves.

Nädal tagasi kuulutas president välja sõnause ehk sõnavõistluse, millest ootab kaasa lööma kõiki keeleinimesi, eriti aga eesti keele õpetajaid ning keele õppijaid. «Kooli keeleõpe on ju suuresti keele võimaluste avastamine. Andke palun oma avastustest julgelt teada,» märkis Ilves.

«Niisama oluline kui see, et Eesti kool kõneleks õpilasega kaasaegses eesti keeles, peab kool juhtima lapsi mõistlike ja otstarbekate lahendusteni. Ma olen korduvalt rääkinud loodus- ja täppisteaduste õppimise tarvilikkusest. Võin korrata seda taas ja taas, sest usun sellesse jäägitult.»

Umbusklikel soovitas president analüüsida olukorda tööturul. «Hea haridus ja tänapäevased oskused on kindlaim abinõu majanduskriisidega kaasneva tööpuuduse vastu,» nentis ta.

Kooliõpikutes peavad Ilvese sõnul kohtuma hea, arenev eesti keel ja reaalained. «Nähtuste sisuline selgus ja tekstülesannete arusaadavus, üheti mõistetavus ja loogilisus peaksid saama iga kooliõpiku taseme mõõdupuuks algkoolist kuni gümnaasiumi lõpuklassini.»

Ilves pani inimestele südamele, et needsamad väärtused, mida peame enesestmõistetavaks kodus ja mis tähendavad tublidust elus, peavad olema rõhutatult esil ka koolis. «Kõike, mida me ei talu täiskasvanute maailmas, ei tohi me taluda ka koolis. Kooli, aga ka kohaliku võimu ülesanne on teha kõik endast olenev, et koolikiusamisel ja tõrjumisel ei oleks kohta meie elus,» rääkis ta.

«Soovin kõigile õpetajatele pühendumust uuele õppekavale üleminekul. Soovin kõigile õpilastele visadust ja töökust, oma nooruse kui õppimiseks parima aja tarka kasutamist. Homme kooliteed alustava tütre isana soovin kõigile meile helget kooliaastat.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles