USA peatab ajutiselt terrorismivastased operatsioonid Jeemenis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huthi rühmituse toetaja Jeemeni lõunaosas Adeni linnas.
Huthi rühmituse toetaja Jeemeni lõunaosas Adeni linnas. Foto: SCANPIX

USA peatab ajutiselt terrorismivastased operatsioonid Jeemenis, teatasid eile tundmatuks jääda soovinud julgeolekuallikad.

USA allikate kohaselt on külmutatud mitmeid operatsioone terrorivõrgustiku Al-Qaeda vastu, sealhulgas ka droonirünnakud. Julgeolekuametnike hinnangul on tegemist tõsise tagasilöögiga terrorismivastases sõjas.

Jeemen on koos Pakistaniga Ühendriikidele strateegiliselt tähtis liitlane Al-Qaeda vastases võitluses.

Jeemeni presidendi Abdrabuh Mansur Hadi ja valitsuse otsus astuda vastasseisu tõttu šiiamässuliste Huthi rühmitusega tagasi on vallandanud riigis täieliku poliitilise segaduse. Hadi, tähtis USA liitlane võitluses Araabia Poolsare Al-Qaedaga (AQAP), ütles neljapäeval, et ei saa enam ametis jätkata, sest riik on täielikus ummikus.

Lahkumisavalduse esitas ka peaminister Khaled Bahah, kes ei soovi enda sõnul etendada osa riigi kokkuvarisemises. Anonüümsust palunud kõrge ametnik ütles AFP-le, et Jeemeni parlament on Hadi lahkumisavalduse siiski tagasi lükanud.

Tuhanded inimesed on avaldanud tänavatel meelt korrates huthide hüüdlauset: «Surm Ühendriikidele ja Iisraelile!».

Jeemeni presidendi ja peaministri tagasiastumisteated järgnevad alates septembrist riigis kestnud poliitilise kriisi viimastele arengutele, mille käigus asusid pealinnas Sanaad kontrollivad šiiamässulised valitsust jõuga survestama.

Šiiamässulised valvasid neljapäeval Sanaas valitsushooneid ja hoiavad jätkuvalt kinni laupäeval röövitud presidendi abi Ahmed Awad bin Mubaraki, ignoreerides hiljuti võimudega sõlmitud kokkulepet.

Hadi Lääne toetusega valitsuse kokkuvarisemine tekitab kartusi strateegiliselt tähtsa, ent vaesunud Jeemeni langemisest täielikku kaosesse.

Riik on terrorivõrgustiku Al-Qaeda Jeemeni ja Saudi haru (AQAP) tähtis tugipunkt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles