Põhjamaade Ministrite Nõukogu tõmbab Peterburis tegevuse koomale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjamaade lipud.
Põhjamaade lipud. Foto: Wikipedia

Põhjamaade Ministrite Nõukogu on sunnitud lõpetama suurema osa tegevusest Peterburis, sest Vene justiitsministeerium nõuab nõukogu Peterburi büroo välisagendiks registreerimist.

Nõukogu praegune eesistuja Taani on lubanud otsuse vaidlustada, vahendas täna Rootsi raadio.

"Põhjamaade Nõukogul on olnud 20 aastat Loode-Venemaa võimude ja organisatsioonidega hea vastastikune koostöö. Me loodame, et see saab jätkuda. Aga on vastuvõetamatu, et võimud nimetavad meie bürood "välisagendiks"," ütles Taani Põhjamaade koostöö minister Carsten Hansen.

"Me nõuame büroo staatuse kiiret klaarimist."

Põhjamaade parlamentide koostööorgani Põhjamaade Nõukogu ja vastava valitsuste tasemel koostöökogu Põhjamaade Ministrite Nõukogu liikmed on Rootsi, Taani, Soome, Norra ja Island ning autonoomsed piirkonnad Ahvenamaa, Fääri saared ja Gröönimaa.

Ministrite Nõukogu infobürool on olnud alates 1995. aastast Venemaal vabatahtlike organisatsiooniga võrreldava kodanikuühenduse staatus.

Norra uudisteportaal BarentsObserver teatas eelmisel nädalal prokuratuurilt saadud kirjale viidates, et Vene võimud nõuavad nõukogu Peterburi büroo registreerimist välisagendina.

2013. aastal Vene riigiduumas vastu võetud seadus nõuab vabaühenduse registreerimist välisagendina, kui see saab välismaalt raha ja tegeleb poliitiliste teemadega.

Nõukogu peasekretär Dagfinn Höybråten ütles, et Vene ametivõimude nõudmine on arusaamatu ja uuritakse võimalust otsus vaidlustada. Büroo töö jätkumine sõltub läbirääkimistest Vene võimudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles