Eesti parim ristsõnade lahendaja on 16-aastane noormees

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile toimusid ristsõnaajakirja Ristik ja Eesti Mälumänguliidu koostööna Tallinna ülikoolis ristsõnade lahendamise Eesti meistrivõistlused 2015. Eesti meistriks tuli 16-aastane Joonas Jürgen Kisel, teise koha medali sai kaela Enno Faster, kolmanda Ave Kaldas.

Võistlejad pidid 75 minuti jooksul lahendama kaheksa erinevat ristsõna, mille hulgas oli nii klassikalisi ristsõnu kui ka pisut teistsuguseid mõistatustüüpe. 

Ristsõnade lahendamise meistrivõistluse peakorraldaja Tarmo Tuule korraldab üritust juba 12. aastat. Tema sõnul pääsevad võistlusele need, kes armastavad ristsõnu ning tõenäoliselt lahendavad neid aastaringselt päris palju. «Ka raskematest ristsõnaajakirjadest nagu Meistriristik, kus on lahendajatele meelepärast nuputamist,» teadis Tuule rääkida.

Üks kaheksast ristsõnast, mida Eesti meistriks pürgijad lahendama pidid.
Üks kaheksast ristsõnast, mida Eesti meistriks pürgijad lahendama pidid. Foto: Priit Palomets

Meistrivõistlustele koostavad ristsõnu Eesti parimad ristsõnakoostajad. «Näiteks Lõuna-Eesti parim ristsõnade koostaja on Rauno Pärnits, tema oli ka esimene Eesti meister ristsõnade lahendamises aastal 2003, pärast seda on ta meile ristsõnu koostanud. Ka Villu Tamme on väga hea ristsõnade koostaja,» sõnas ürituse korraldaja. 

Rauno Pärnits on tänavuste meistrivõistluste tarbeks koostanud kaks ristsõna. Tema sõnul on oluline, et ristsõna oleks oluline ning sealt peab saama ka teadmisi. «Samas võivad olla ka nõksuga ristsõnad, et lihtinimene ei tule kohe vastuse peale. Tänasel võistlusel on sellised nõksuga, et ei kirjuta kohe kõike täis,» rääkis ristsõnade koostaja, kelle sõnul võtab tavalise ristsõna koostamine umbes tund aega.

Pärnits ütles, et ristsõnu koostada on palju parem kui lahendada. «Teha on palju parem kui lahendada. Kui sa oled juba kümme aastat lahendanud, siis on see ainult täiskirjutamise vaev. Sõnad on kogu aeg samad ju,» ütles Pärnits muiates.

Meister alustas 5-aastasena

Eesti meister ristsõnade lahendamises Joonas Jürgen Kisel võitis võistluse ka eelmisel aastal. Tunamullu, kui noormees osales meistrivõistlustel esimest korda, saavutas ta tubli neljanda koha. Joonas hakkas ristsõnu lahendama väga varakult- 5-aastasena. «Aga selles osas, kuidas see juhtus, pole ikka veel ühest versiooni. Mõned arvavad, et pisik hakkas külge isalt, teised arvavad, et vanaemalt,» ütles noormees, kes õpib Vanalinna Hariduskolleegiumi 10. klassis.

Noormees on enda sõnul võrdlemisi kindel, et on ristsõnaajakirja Ripsik lahendanud selle esimesest ilmumisnumbrist alates. Eriti naudib ta selliseid ristsõnu, mis kätkevad endas rohkem loogika mõistatusi. Oma lemmik ristsõnade koostajaks peab ta Rauno Pärnitsat, kelle stiili ristsõnu on noormees ka ise koostanud, kuid need lõpetavad reeglina lauasahtlis, sest «teadagi ristsõnade koostajad auhindade loosimisel osaleda ei saa». 

Pärnitsa soovitusel osales Joonas Jürgen sügisel ka serblaste korraldatud veebipõhisel loogika võistlusel. «See kestis 12 tundi, õnneks mul õnnestus mõned voorud ikka enneaegselt ära lõpetada, sai siis enne järgmise vooru algust puhata ka. Seal oli osalejaid umbes tosin, mina sain seal neljanda koha. Hiljem Pärnits ütles, et kolm esimest olid ikka väga vanad ja kõvad tegijad,» rääkis noormees. 

Mis aga innustab üht noort inimest pikki ristsõnamaratone ette võtma? «Küllap see, kui lõpus saab täidetud ruudustikku vaadata,» sõnas Joonas Jürgen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles