Antarktika jääkihi all elavad kalad

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika jää all elav kala
Antarktika jää all elav kala Foto: Ekraanitõmmis

USA teadlased puurisid Antarktikas läbi 740-meetrise jääkihi ja jõudsid n-ö põhjani, kus kohtuvad maa, vesi ja jää ning avastasid sealt endi üllatuseks kalad ja muud vee-elukad.

Kalad elavad umbes kümme meetrit sügavas vees, nende kohal jäine katus ja all kivine merepõhi. Paljud teadlased oletasid, et nii pimedas ja külmas paigas suudavad ellu jääda vaid mikroobid, vahendas Scientific American.

USA Riikliku Teadusfondi poolt rahastatud uuringuks kasutati kaameraga varustatud robotit, mis lasti puuritud august alla. Kaamerast nägid uurijad, et jää on alumistes kihtides tumedam, mille on tõenäoliselt põhjustanud tuhandeid aastaid tagasi vulkaanipurske tagajärjel tekkinud tuhk. Kui kaamera jõudis jääkihi alla, siis nägid üllatunud teadlased seal umbes võinoa pikkuseid, hallikaspruune kalu ujumas.

Robot oli jääkihi all kuus tundi ning selle aja jooksul ujusid umbes 20 kuni 30 kala seda uurima. Nende tähelepanu äratas ilmselt roboti küljes olnud lamp ja sellest tulenev valgus. «Ma arvan, et neil on seal igav. Minul küll oleks,» ütles teadlane Robert Zook.

«Ma olen üllatunud,» sõnas ekspeditsiooni üks juhte Ross Powell. «Oli selge, et seal elab terve kogukond. Nad ei ole sinna kogemata sattunud.»

Jää all nähti veel kahte liiki kalu, nendest ühed musta ning teised oranžikat värvi. Samuti elavad seal punased kreveti moodi elukad. Toiduks on neil peamiselt plankton.

Teadlaste jaoks polnud kõige põnevam kalade leidmine, vaid see, et nii vaenulikus elukeskkonnas suudavad vägagi suured elusorgamismid ellu jääda.

«Ma olen uurinud selliseid elukeskkondi terve oma karjääri jooksul ja kuigi ma teadsin, et see on keeruline, siis olen alati tahtnud neile ligi pääseda, sest see on teaduslikus mõttes väga tähtis,» rääkis Powell.

Teadlased uurivad piirkonda, mis asub 850 kilomeetri kaugusel ookeanist. Jääkihi põhjast andmete kogumine on oluline, sest see aitab teadlastel paremini mõista, kuidas kliimasoojenemine tulevikus jääliustike sulamist mõjutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles