CNBC: kas Venemaa naabrid peaksid Moskvat kartma?

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros
George Soros Foto: RUBEN SPRICH/REUTERS

Telekanal CNBC uuris USA filantroop George Sorosilt, Eesti president Toomas Hendrik Ilveselt ja Gruusia peaminister Irakli Garibašvililt, kui suureks nad hindavad Venemaalt tulenevat ohtu.

George Soros. Foto: Scanpix
George Soros. Foto: Scanpix Foto: RUBEN SPRICH/REUTERS

Venemaa annekteeris Krimmi möödunud aasta märtsis ja toetab Ida-Ukraina separatiste, mistõttu kehtestasid Euroopa Liit ja USA Moskvale sanktsioonid. Kremli käigud on muutnud Venemaa naaberriigid murelikuks.

George Soros sõnas reedel CNBC saates Euroopa tulevikust rääkides, et tema hinnangul tuleb Venemaa võimu taastärkamist hoolega jälgida. «Taastärkava Venemaa oht tekitab suurt ebakindlust,» lausus ta.

Seda muret jagab ka Gruusia peaminister Irakli Garibašvili, kes ütles: «Ukraina on meie lähedane sõber ja me oleme väga mures seal toimuva pärast.»

Irakli Garibašvili. Foto: Scanpix
Irakli Garibašvili. Foto: Scanpix Foto: DAVID MDZINARISHVILI/REUTERS

«Me kogesime seda konflikti 2008. aastal ja siis ei pööranud maailm sellele piisavalt tähelepanu,» sõnas ta Vene-Gruusia sõjale viidates.

Möödunud aasta novembris allkirjastas Venemaa president Vladimir Putin liitlassuhete leppe Abhaasiaga. Moskva peab Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat iseseisvateks riikideks, kuid suurem osa maailmast peab neid Gruusia osaks.  

«Peamine probleem Venemaaga on nende poolt okupeeritud territooriumid. Kaubandussuhetes on toimunud mõned edusammud, kuid välispoliitilikas pole,» rääkis Garibašvili. «Venemaa on Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga sõlminud lepped ning meie näeme seda sammuna annektsiooni suunas.»

Toomas Hendrik Ilves. Foto: Scanpix
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Toomas Hendrik Ilvese sõnul tunneb Eesti end kindlamana ja ta nimetas kujuteldamatuks Venemaa sissetungi Eestisse, nagu see juhtus Ukrainas.

«Eestis pole mingit separatismi probleemi,» lausus Ilves ning lisas, et kõrge elustandard ja kuulumine Euroopa Liitu on põhjused, miks vene keele kõnelejad tahavad Eestisse jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles