Kreekas algasid parlamendivalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kreekas algasid täna pööret tõotavad parlamendivalimised, mille tulemusena on oodata võimule kasinuspoliitikat vastustavat opositsioonilist vasakparteid Syriza, mis on lubanud senise reformikursi lõppu.

Viimaste arvamusküsitluste põhjal juhib Syriza umbes nelja protsendipunktiga valitseva konservatiivse Uue Demokraatia ees.

Hääleõiguslikke elanikke on Kreekas 9,8 miljonit. Jaoskonnad suletakse Eesti aja järgi kell 19.00 ja kohe pärast seda tehakse teatavaks lävepakuküsitluste tulemused.

Syriza 40-aastane esimees Alexis Tsipras lubab uusi läbirääkimisi Kreeka 318 miljardi euro suuruse võla üle, tõotab teha lõpu palgakärbetele ja avalike kulutuste vähendamisele, mis on riigil tulnud läbi viia Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) laenutingimuste täitmiseks.

EL-i teeb murelikuks vasakradikaalide võimuletuleku puhul tõenäoline võimalus, et Kreeka loobub võlgade tasumisest ja lahkub 19-liikmelisest eurotsoonist.

Arvamusküsitluste põhjal on kolmandal positsioonil uus tsentristlik erakond To Potami (Jõgi), milles nähakse Syriza võimalikku koalitsioonipartnerit. Neljas on paremäärmuslik Kuldne Koidik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles