Moskva kriisinõu rahvale: kandke Vene pesu ja värvige huuli peediga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva toidupoe töötajad.
Moskva toidupoe töötajad. Foto: SCANPIX

Sööge vähem, kasutage huulte värvimiseks punapeeti, kandke Prantsuse pesu asemel puuvillaseid Vene püksikuid ning ärge unustage, et niiviisi katsub teid Jumal. Just selliseid nõuandeid majandusraskustega toimetulekuks kuulevad venelased oma poliitikuilt, ametnikelt ja õigeusu kirikult.

«Ma olen elanud nii Gorbatšovi kui Jeltsini ajal, aga see on esimene president, kes palub mul vähem süüa,» märgib Twitteris venelane Andrei Kozenko.

Vene valitsuse esindajad tunnistavad avalikult, et neil pole plaani, kuidas ohjeldada kriisi, mille on põhjustanud nafta hinna langus ja lääne sanktsioonid, mis võivad kesta aastaid.

Majandusraskusi tunnevad venelased jõukast Moskvast kaugete maapiirkondadeni. Mõne jaoks tähendab see harjumuspärastest välisreisidest ilmajäämist, teistele aga seda, et isegi toidu ostmiseks napib raha.

Möödunud nädalal Jekaterinburgi toidupoes uute hindadega tutvunud parlamendiliige Ilja Gaffner sattus seal kokku vanema daamiga, kes kurtis, et ei saa enam osta suhkrut oma puudega pojale.

«Kui pole piisavalt raha, peate meeles pidama, et meie oleme venelased, me elasime üle nälja ja külma, me peame mõtlema oma tervisele ja sööma vähem,» soovitas heas toitumuses Gaffner hädalisele.

Peagi rääkis sama juttu ka Venemaa asepeaminister Igor Šuvalov. «Me kannatame ära kõik raskused selles riigis, sööme vähem, tarbime vähem elektrit,» teatas ta Davosi majandusfoorumil. «Kui venelane tunneb välissurvet, ei loobu ta iial oma liidrist.»

Samalaadse sõnumi edastas ka patriarh Kirill õigeusklike jõululäkituses. «Kriisi ajal saame võitu kurjast,» lubas ta oma teleesinemises, lisades, et laste saamisele mõtlevad inimesed ei peaks seda plaani edasi lükkama, sest venelased pole kunagi rikkad olnud.

Vene parlamendi ülemkoja sotsiaalkomisjoni asejuhil Igor Tšernõševil oli aga soovitusi naistele looduslikuks jumestamiseks. «Kui nad peavad huuli värvima, pole probleemi: on olemas peet, mis on loomulik, nii et kemikaalid ei imendu kehasse,» leidis ta. «Ja meie naised näevad paremad välja Moskva vabrikute pesus kui selles, mis on toodetud Prantsusmaal.»

Leidub inimesi, kes ongi nendeks ohvriteks valmis. «Piltlikult öeldes, ma olen valmis kasutama punapeeti huulepulga asemel,» kinnitab 75-aastane Tatjana Hrolenko. «Me peame aitama Donetskit ja Luganskit.»

Putin on jätkuvalt Venemaa populaarseim poliitik.

Kuid leidub ka neid, kes pole rahul. «Ma absoluutselt ei usalda meie korrumpeerunud võime,» teatab 43-aastane Julia Galitš. «Ja kui usaldust pole, pole ka soovi seda kannatada. Kelle nimel? Putini või Šuvalovi?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles