Kohus tühistas tööst keeldunud kõrgvererõhutõvega vangi karistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangikong
Vangikong Foto: SCANPIX

Riigikohus tühistas Viru vangla määratud karistuse kõrgvererõhutõvega vangile, kes ei nõustunud asuma koristustöödele enne, kui tal on mõõdetud vererõhku.

Vangla üldkasutatavate ruumide koristajana tööle määratud vang keeldus 2012. aasta mais tööle asumast enne, kui meditsiiniõde mõõdab tema vererõhku. Meditsiiniõel ei olnud vererõhu mõõtmise aparaati kaasas, kuid tema hinnangul oli vang võimeline tööle asuma, mistõttu otsutas vangla karistada kinnipeetavat töötamise kohustuse rikkumise eest 25 ööpäevaks kartserisse paigutamisega.

Vang kaebas otsuse Tartu halduskohtusse, mis leidis ,et südamekahjustusega hüpertooniatõve diagnoosiga vangi soov, et tal mõõdetaks vererõhku, oli õigustatud. Samuti on tervisekaardi andmetel tema vererõhk vaidluse põhjustanud ajaperioodil olnud ajuti kõrgem, kui vanglas rakendatav töökohustusest vabastamist võimaldav piirmäär.

Viru vangla kaebas vangile õiguse andnud otsuse edasi ringkonnakohtusse, kes omakorda leidis, et kogutud tõenditest nähtub, et kinnipeetaval ei olnud reaalseid tervisekaebusi ning üksnes väide, et ta peab olema kursis oma vererõhu näitajatega ja saab töötada, kui vererõhk on normis, ei õigusta tööst keeldumist.

Seepeale pöördus vang riigikohtusse, mis omakorda tühistas ringkonnakohtu otsuse ja jättis jõusse halduskohtu otsuse resolutsiooni.

Riigikohtu kolleegium asus seisukohale, et kroonilist haigust põdeva kinnipeetava karistamisel sel põhjusel, et kinnipeetav on enne tööle asumist põhjendamatult taotlenud tervisekontrolli, on vanglal tavapärasest suurem tõendamiskoormus.

Oluliseks tõendiks võib seejuures olla arsti arvamus. Vaidlustatud käsk­kirjast ei nähtu, et vangla oleks kaebaja terviseseisundi kohta küsinud arsti hinnangut või süü tuvastamisel kaebaja haigusega üldse arvestanud. Kolleegiumi hinnangul ei saanud vangla seetõttu välistada, et kaebajal võis olla põhjus taotleda enne tööle asumist oma tervise kontrollimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles