Advanforti kaardimaja hakkab kokku varisema

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraaditõrjefirmale Advanfort, kelle jaoks töötasid eestlastest laevakaitsjad, kuuluv alus Seaman Guard Ohio on arestitud ja seisab Indias kai ääres.
Piraaditõrjefirmale Advanfort, kelle jaoks töötasid eestlastest laevakaitsjad, kuuluv alus Seaman Guard Ohio on arestitud ja seisab Indias kai ääres. Foto: AP/Scanpix

Piraaditõrjefirma Advanfort, mis on ühtlasi ka Indias viibiva 14 eestlasest laevakaitsja tööandja, on kahtlase tegevuse tõttu mitmeid kordi tähelepanu alla sattunud ning nüüd ei pruugi firmaga seotud isikute sõnul ettevõtte lõpp enam kaugel olla.

2009. aastal loodud firma kuulub araabia miljardärile Samir Farajallah’le ning seda juhib tema poeg Ahmed. Aasta tagasi hakkasid levima kuuldused, et Advanfort on rahahädas. Firmal on probleeme nii koostööpartneritele arvete tasumisega kui töötajatele palga maksmisega.

Näiteks 2013. aasta oktoobris kinni võetud ja praegu Indias viibivatele laevakaitsjatele pole ammu töötasu makstud ning nende advokaadile on palka makstud vahelduva eduga.

Samal ajal lõpetas Advanfortis töölepingu endine mereväelane Georg Kirsberg, kelle sõnul algas India intsidendist alates firma allakäik. Kirsberg töötas mitu aastat Eesti mereväes, kust lahkudes paljastas ta, mis mereväebaasi kinniste väravate taga väidetavalt toimus. Pärast seda on 31-aastane mees töötanud mitmes piraaditõrjefirmas ning purjetab nüüd Vabaerakonna nimekirjas parlamendivalimistele.

«Nad kaotasid usalduse ja oma kliendid,» selgitas Kirsberg, mis juhtus Advanfortiga pärast India juhtumit. «Kohe pärast seda tekkisid makseraskused ja nii mõnelgi mehel on veel palk saamata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles