NATO peasekretär kutsus Moskvat lõpetama Ukraina valitsusvastaste varustamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: SCANPIX

Täna pärast erakorralist NATO-Ukraina Komisjoni kohtumist tehtud avalduses suunas alliansi peasekretär Jens Stoltenberg oma noomitused üsna otse Moskva poole, kutsudes neid lõpetama nn separatistidele varustuse ja vägede saatmist.

Märkides ära, et erakorraline NATO-Ukraina Komisjoni kohtumine korraldati Kiievi palvel, teatas Stoltenberg, et allianss mõistab hukka järsu vägivallatsemise kasvu Venemaa toetatavate separatistide poolt Ida-Ukrainas.

«See tuleb suure inimhinnaga tsiviilisikutele. Me avaldame nende traagiliste kaotuste pärast kaastunnet Ukraina rahvale,» sõnas Stoltenberg. Meenutades, et Mariupoli elamukvartalitele korraldatud rünnakus hukkus 30 tsiviilisikut ja umbes sada sai viga, rõhutas NATO peasekretär ka seda, et rünnak tuli Venemaa toetatavate separatistide kontrolli all olevalt territooriumilt.

«Sellised valimatud rünnakud on õigustamatud ja vastuvõetamatud,» jätkas Stoltenberg. «Separatistide agressiivsed teod ja provokatiivsed avaldused on otseselt vastuolus Minski kokkulepetega.»

«Sellegipoolest, hoolimata korduvatest lubadustest töötada rahumeelse lahenduse nimel, jätkab Venemaa neile toetuse, väljaõppe, varustuse ja vägede pakkumist,» märkis NATO peasekretär ära meie idanaabri osaluse. «Viimastel nädalatel on Venemaa saatnud sinna sadu ühikuid tippvarustust, sealhulgas raketisüsteeme, suurtükke, tanke, soomukeid ja elektroonilisi sõjavahendeid.»

«Me kutsume Venemaad üles lõpetama koheselt separatistide toetamist ja Ukraina destabiliseerimist ning austama oma rahvusvahelisi kohustusi,» sõnas Stoltenberg. «Me kutsume kõiki osapooli jätkama viivitamatult kõiki pingutusi rahumeelse lahenduse leidmiseks, täielikus vastavuses Minski kokkulepetega.»

«NATO jätkab oma täieliku toetusega Ukraina suveräänsusele, iseseisvusele ja territoriaalsele terviklikkusele rahvusvaheliselt tunnustatud piirides,» viitas Stoltenberg ka sellele, et liitlased ei plaani tunnustada Krimmi anneksiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles