Krimmitatarlased teatasid OMONi haarangust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OMONi töötajad telekanali ATR hoone ees.
OMONi töötajad telekanali ATR hoone ees. Foto: SCANPIX

Vene julgeolekutöötajad korraldasid täna annekteeritud Krimmi suurimas linnas Simferoopolis asuva krimmitatarlaste telekanali ATR ruumides haarangu.

ATRi asedirektori Lilja Budžurova sõnul võtsid politseinikud kaasa arvuteid ja muud varustust kuid ka osa telekanali arhiivist. Budžurova sõnul oli tegu esimese taolise haaranguga telekanali ruumides.

Moskvas asuv Venemaa uurimiskomitee teatas, et läbiotsimised on seotud kahe möödunud aasta veebruaris tapetud isiku surma asjaolude uurimisega. Komitee teatel said kaks isikut surma meeleavalduse käigus, mille kohta on telekanalil videomaterjali.

Budžurova sõnul tapeti kaks vanemaealist isikut meeleavaldusel puhkenud rüseluse käigus. Meeleavaldus korraldati aga päev enne seda, kui relvastatud isikud haarasid kontrolli kohalikus võimuesinduses ning heiskasid sellele Vene lipu.

Ligi 300 000 tatarlast moodustavad umbes 12 protsenti Krimmi elanikkonnast ja suurem osa neist boikoteeris möödunud aasta märtsis aset leidnud niinimetatud referendumit, kus ametlikel andmetel toetas 97 protsenti osalenuist poolsaare Venemaaga liitumist.

Stalinistlike repressioonide ajal küüditati praktiliselt kõik Krimmi tatarlased Kesk-Aasiasse, kust nad hakkasid kodumaale naasma alles 1980ndate lõpus. Taas Venemaa mõjuvõimu alla sattumine seostub krimmitatarlaste jaoks suurte ajalooliste hirmudega ja suurem osa neist on kindlad Ukraina iseseisvuse toetajad.

Seda näitasid ka mullu septembris toimunud n-ö kohalikud valimised, mille tulemuste järgi toetas 70 protsenti valijaist Vene võimuparteid Ühtne Venemaa. Enamik krimmitatarlasi valimistest aga osa ei võtnud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles