Tsipras avalikustab kabineti koosseisu oletatavasti täna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka uus peaminister Alexis Tsipras (ees keskel) peaks valitsuse koosseisu avalikustama täna.
Kreeka uus peaminister Alexis Tsipras (ees keskel) peaks valitsuse koosseisu avalikustama täna. Foto: SCANPIX

Kreeka peaminister Alexis Tripras avalikustab kõikide ootuste kohaselt teisipäeval uue valitsuskabineti koosseisu, kuhu on koondunud pühapäevased üldvalimised võitnud kasinusvastane erakond Syriza ja rahvuslik erakond Sõltumatud Kreeklased (ANEL).

Valitsuskabineti koosseisu ametnikud vannutatakse ametisse samal päeval.

Syriza on esimene kasinusvastane erakond, kes Euroopas võimule tuleb, ent partei oli sunnitud leidma liitlase, kuna parlamendienamusest jäi neil kaks kohta puudu. Syriza juht Alexis Tsipras otsustas sõlmida koalitsiooni ANEL-iga, kes on niisama kindlalt viimase viie aasta kasinuspoliitika vastu.

Analüütikute hinnangul on esmaspäeval moodustatud koalitsioon ebaloomulik ja võib jääda lühiajaliseks.

Analüütikud märgivad, et ANEL, kes on kõige paremini tuntud oma Saksamaa-vastaste rünnakutega, on parimal juhul ettearvamatu ning nendega koos valitsemine võib rikkuda tasakaalu Syrizasse kuuluvate mitmesuguste vasakrühmituste vahel.

Kui Syriza ja Sõltumatute Kreeklaste koalitsioon peaks lagunema, võivad Kreekal olla ees järjekordsed valimised, mis halvaksid raskustes majanduse ning võiksid paisata euroala uude ebastabiilsusse.

Syrizat ja ANEL-i lähendas viimastel aastatel ühine vastuseis Euroopa Liidu ja IMF-i päästepaketile, mis sundis kreeklastele peale ulatuslikud kärped ja süvendas majandusmõõna.

Teistes olulistes küsimustes, näiteks immigratsioon ja kodanikuõigused, lahknevad erakondade vaated aga järsult. Syriza soovib leevendada Kreeka suhtumist migrantidesse ja asüülitaotlejatesse, kirikule lähedane ANEL pooldab aga jõulist hoiakut naaberriikide Türgi, Makedoonia ja Albaania vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles