Video: Teaduste Akadeemia uus president pühitseti ametisse

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduste Akadeemia uus president Tarmo Soomere.
Teaduste Akadeemia uus president Tarmo Soomere. Foto: Tairo Lutter

Kolmapäeva pärastlõunal vannutati ametisse Eesti Teaduste Akadeemia uus president Tarmo Soomere.

Postimees.ee tegi inauguratsioonitseremooniast otseülekande, mis on nüüd ka järelvaadatav (artkli lõpus).

Tseremoonia avas akadeemia eelmine president Richard Villems. Lisaks andis oma tervituse üle ning ametiketi pani akadeemia uuele presidendile kaela Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Oma tervituses märkis Ilves, et tänases ühiskonnas on peamine küsimus noorte toomine teadusesse, et meil jätkuks ka edaspidi tarku inimesi, ning kas ühiskond teadvustab teaduse mõju igapäevaelule. President rõhutas ka, et teadlased peaksid olema ühiskonnas kuuldavamad.

Akadeemia presidendi Tarmo Soomere inauguratsioonikõne «Teaduste akadeemia: minevikule toetudes tulevikku vaatamas» keskendus dünaamiliste ühiskondlike murrangute keskel asuva akadeemia rollimuutustele nii teadusmaastikul kui ka kogu riigis.

Ta kõneles akadeemiast, mis on kujunenud endisest teadusministeeriumi analoogist väljapaistvaid teadlasi ja loomeinimesi ühendavaks institutsiooniks, mille suurim tugevus on arvamuste paljusus ning tolerantsus eriarvamuste suhtes. Akadeemia president näeb akadeemiat osana sellisest Eesti ideaalpildist, kus teadmised on väärtus ja teadmispõhisus ühiskonna eesmärk ja akadeemia püüab olla sillaks erinevate kultuurikeskkondade vahel.

Lisaks tõi Soomere välja, et tuleviku ehitamisel on keskne roll loovuspõhisusel, suutlikkusel astuda olemasolevatest raamidest välja. «See tähendab akadeemikute jaoks mugavustsoonist väljumist, vastutuse võtmist ‒ vajadust asuda aktiivsele, vahel proaktiivsele ja miks mitte ka provokatiivsele positsioonile,» kõneles akadeemia president.

Tervitussõnad laususid ka haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ja Rektorite Nõukogu esimees Volli Kalm. Eesti Teaduste Akadeemia liige Arvo Pärt esitas muusikalise tervituse klaveril. Vahepaladega esines Tehnikaülikooli akadeemilise meeskoori kammerkoosseis dirigent Peeter Perensi juhatusel.

Akadeemik Tarmo Soomere valiti akadeemia presidendiks 15. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles