Kaitseminister avas Tõikamäe radarposti

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseminister Sven Mikser avas koos kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase, Soome kaitseministeeriumi kantsleri kindralleitnant Arto Räty ja radarposti ülema leitnant Kalle Oruaasaga Valgamaal Tõikamäel õhuväe radarposti, mille abil on Eesti ja ümbritsev õhuruum kaetud ühtse radarpildiga.

Tõikamäe radarpost võimaldab koos 2013. aastal avatud Muhu radarposti ja juba aastaid töös olnud Lääne-Virumaal asuva Kellavere radariga õhuväel näha Eesti õhuruumis toimuvat, vahendab kaitseministeeriumi pressitalitus. Hea radarkatte saamiseks peavad radarid paiknema nii, et nad näeksid olulistes suundades. Seetõttu paigutati üks radar Muhu saarele läänepoolse sektori paremaks katmiseks ning kagu suunda toetab Tõikamäe.

Tõikamäe radar on koos teiste Eesti õhuväe radaritega lülitatud regionaalsesse Eestit, Lätit ja Leedut hõlmavasse õhuseiresüsteemi BALTNET. Radaripilt Tõikamäelt läheb nii Ämarisse Eesti õhuoperatsioonide juhtimiskeskusesse kui ka Leedus paiknevasse BALTNETi juhtimiskeskusesse. BALTNET ise on aga osa tervet NATO ühtset õhuruumi jälgivast ja kontrollivast suurest süsteemist.

Tõikamäel asuv radar hangiti koos Muhu radariga ühishankel koostöös Soomega. Kokku hankisid kaks riiki Prantsuse firmalt Thales-Raytheon Systems 14 radarit Ground Master 403 koos lisavarustusega.

Hangitud radarid on võimelised õhusõidukeid avastama kuni 470 kilomeetri kauguselt ja kuni 30 kilomeetri kõrguselt. Nii Tõikamäe kui Muhu radarid on mobiilsed süsteemid, vajadusel saab radari oma alalisest asukohast tunni aja jooksul minema viia ja teises kohas uuesti töökorda seada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles