Õiguskomisjon tahab jätta päästjate öise töö eritasu alles

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad
Päästjad Foto: Ants Liigus

Riigikogu õiguskomisjon toetas üksmeelselt ettepanekut arvata päästeteenistuse seadust muutvast eelnõust välja punkt, millega oleks kaotatud päästjate öise töö eraldi tasustamine.

Õiguskomisjoni esimehe Neeme Suure sõnul on öiste töötundide kõrgem tasustamine töölepinguseaduse kindel põhimõte ning see on sees ka päästjate ja päästeameti vahelises kollektiivlepingus.

«Kui päästjad siiski soovivad öisel ajal töötamise tasu arvamist põhipalga sisse, siis saavad nad päästeametiga selles alati läbi kollektiivlepingu muutmise kokku leppida. Töölepinguseadus seda võimaldab ja see ei vaja päästeteenistuse seaduse muutmist,» ütles Suur.

Seaduseelnõu tuleb koos õiguskomisjoni ettepanekuga riigikogu istungile teisele lugemisele 11. veebruaril.

Valitsuse algatatud politsei ja piirivalve seaduse ning päästeteenistuse seaduse muutmise ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu sisaldab ettepanekut arvata ööajal töötamise tasu päästja põhipalga sisse. Eelnõu seletuskirja kohaselt on öötasu põhipalga sisse arvamise eeliseks, et valvevahetuses töötavate isikute palgad muutuvad võrreldavaks tavatööajaga töötavate isikute palkadega.

Samuti seisab seletuskirjas, et muudatusega ei vähene päästeteenistuja palk, kuna tema põhipalgale lisatakse ööajal töötamise tasu.

Kehtiva korra kohaselt makstakse päästjatele ööajal ehk vahemikus kella 22-6 tehtud töö eest 1,25-kordset tasu.

Riigi ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liit (ROTAL) ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon tegid õiguskomisjonile ettepaneku arvata päästjate öise töö tasustamist muutev ettepanek eelnõust välja.

Politsei ja piirivalve seaduse ning päästeteenistuse seaduse muutmise ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu peamiseks eesmärgiks on viia 16 erinevat seadust kooskõlla 2013. aastal jõustunud avaliku teenistuse seadusega, mistõttu paljud eelnõus olevad seadusemuudatused on terminoloogilised.

Olulisemad sisulised muudatused lisaks päästjate öötasu uuele arvestamisele on seotud teenistusküsimustega, mis aitavad kaasa politseiasutuste halduskoormuse vähendamisele ja töö efektiivsemale korraldusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles