USA tuumasaladusi välismaale pakkunud teadlast ähvardab vangistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Los Alamose tuumauuringute laboratoorium USAs.
Los Alamose tuumauuringute laboratoorium USAs. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides Los Alamose tuumalaboratooriumis töötanud teadlast Pedro Leonardo Mascheronit (79) ähvardab vangistust, kuna ta pakkus kodumaal kõlbmatuks tunnistatud avastust Venezuelale.

USA tuumaprogrammi väljatöötamisel osalenud mees astub kohtu ette täna, vahendas AP.

FBI pidasid ta kinni, kui teadlane püüdis pidada läbirääkimisi teise riigi esindajaga, kes tegelikult osutus Ühendriikide politseinikuks. Föderaalpolitsei oli Mascheronit eelnevalt silma pidanud ligi aasta.

Pedro Leonardo Mascheroni on tunnistanud, et pakkus aastatel 2007-2009 teavet Venezuelale, et aidata riigil oma tuumarelva valmistada. Samas ta kinnitas, et pole spioon.

Tema abikaasa Marjorie Roxby Mascheroni on tunnistanud, et aitas oma meest ja tema saadeti juba varem aastaks ja üheks päevaks trellide taha. Ilma ülestunnistuseta oleks võinud kohus mõista 14aastase vangistuse.  

Pedro Leonardo Mascheroni välja töötatud teooria vesinikfluoriidi laseri kasutamisest tuumaenergia kasutamisel ei kõlvanud USA tuumalaboratooriumile ega ka kongressi esindajatele, kellega ta oli ühendust võtnud. Nii oligi tekkinud mõte pakkuda seda mõnele teisele riigile.

Süüdistusmaterjalide järgi oli teadlane Venezuelale kinnitanud, et tema materjalide abil suudab see Lõuna-Ameerika riik töötada välja oma tuumapommi kümne aastaga.

Teadlast ähvardab maksimaalselt viie aasta pikkune vangistus ja lisaks kümne aasta pikkune tingimisi karistus.

Ameerika Ühendriigid ei kahtlusta, et Venezuela on püüdnud hankida omale USA tuumasaladusi.

Mascheroni töötas Los Alamose tuumalaboratooriumis 1970ndatel ja 1980ndatel.

Teise maailmasõja ajal valmis seal salajase projekti «Manhattan» raames maailma esimene tuumarelv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles