Ilves: teadlased peavad olema ühiskonnas kuuldavamad

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Teaduste Akadeemia uue presidendi Tarmo Soomere ametisse vannutamise tseremoonial rääkis president Toomas Hendrik Ilves, et kui tahetakse, et teadlasi võetaks ühiskonnas rohkem kuulda, siis peavad teadlased end ise ka avalikkuses kuuldavaks tegema.

President Toomas Hendrik Ilves sõnas oma tervituskõnes, et täna on peamine küsimus see, kas suudame tuua enam noori teaduse juurde, et meil jätkuks ka edaspidi tarku inimesi, kes tahavad teadusega tegeleda. Kas teadust hinnatakse ja väärtustatakse? Kas suudetakse eristada pseudoteadust päristeadusest?

Ilvese meelest peaksid selleks teadlased olema ühiskonnas kuuldavamad. «Nad peavad olema ka usutavamad kui muinasjutuvestjad ja soolapuhujad, või siis meedia kaudu avalikkuses nähtavad lahmijad. Usutavad haritlased teavad, et Martin Luther ei ole Martin Luther King ja «keskmine» ei ole sama, mis «mediaan»,» rääkis Ilves oma kõnes.

Et tõsta teadus avalikkuses aukohale, peavad Ilvese meelest nii kodanikud valijatena kui poliitikud rahajagajatena teadma ja mõistma, mida kõike teaduse vallas korda saadetakse.

«Niisiis: kui tahame, et need, kelle raha jagatakse ja need, kes raha jagavad, teeksid seda parema meelega ja mõistlikult, siis tuleb mõelda ka sellele, et nad mõistaksid teadust. Ja kui tahame, et teadlasi võetaks ühiskonnas rohkem kuulda, peate te ka ise end avalikkuses kuuldavamaks tegema,» rõhutas president.

Ta tõi välja, et teadus mõjutab ja muudab igapäevaelu üha enam, rohkem kui ühiskond seda veel teadvustab. «Ülikiire tehnoloogia areng aitab meil vastu seista rahvastiku vananemisele ning vähenemisele. Edus infotehnoloogia alal on leitud meie väikese riigi suurus.»

Ilvese sõnul muudab teaduse ja tehnoloogia areng tööelu lähiaastail sama põhjalikult nagu seda tegi omal ajal tööstuslik revolutsioon. «Paljud alad kaovad täielikult – nagu on juba kadunud voorimehe ja hobuserautaja töö –, teised, mida me täna veel ei oska kujutledagi, tekivad juurde. Me peame selleks valmis olema – ka hariduse vallas.»

Ilves rõhutas, et oluline on ka, et poliitiliste otsuste tegijad mõistavad eelseisvaid muutusi ja teevad õigeid otsuseid, et uuendused töötaks ühiskonna heaks, mitte vastu.

Akadeemik Tarmo Soomere valiti akadeemia presidendiks 15. oktoobril, ent täna toimus inauguratsiooni tseremoonia, mille avas akadeemia eelmine president Richard Villems.

Ilves pani Soomerele kaela ametiketi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles