Vallavanem: ühegi mäe peal ei saa sajaprotsendiliselt ohutust tagada

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansomäe õnnetuspaik.
Ansomäe õnnetuspaik. Foto: Rein Säinas

Otepää vallavanema Kalev Lauli sõnul kavatsevad Ansomäe suusakeskuse omanikud lumerõngasõidu raja ohutust parandada, kuid sajaprotsendiliselt ei saa ühelgi sellisel objektil ohutust tagada.

Laul käis täna Ansomäel traagilise õnnetuse toimumiskohas ja kohtus suusakeskuse juhtidega.

Lauli sõnul oli eilne õnnetus puhas juhuste kokkulangevus. «Ei oldud üldse arvestatud, et keegi selles suuna sõitma hakkab. Õnnetuskoht asub hoopis teises suunas võrreldes tuubiradadega. Väljasõit toimus kohe raja alguses,» ütles Laul Postimehele.

Vallavanem tõdes, et loomulikult on võimalik muuta rada nii, et muuta väljasõidu võimalust väiksemaks, samas kujutavad raja äärde paigaldatud piirdepostid endast omakorda täiendavat ohuallikat.

«Raja algusesse on paigaldatud plakatid. Keskuse juhtidel on idee, et võiks panna raja algusesse plakateid pikemalt, et vähendada väljasõidu võimalust raja alguses. Samas on siiski esmatähtis suusakeskuse juhendajate ennetav töö. Ükskõik , mis sa raja kõrvale paned, alati leidub neid, kes tahavad mujalt sõita või midagi muud proovida. Oluline on kohapeal jälgida, kes keskuse külalised kehtestatud juhendeid järgiksid,» ütles ta.

Lauli sõnul ei pea kohalik omavalitsus sellistele sõiduradadele kasutusluba andma, kuna need ei ole seaduse mõttes rajatised. Liurajad on ehitatud lumest, mis sulab kevadeks ära.

«Kasutuslube antakse näiteks suusakeskuse tõstukitele, liftidele, kunstlume tootmise vahenditele või elektripaigaldistele. Omavalitsus ei hinda, kas lumest tehtud rada on ohutu. Kõige suurem kompetents on ikkagi suusakeskuse töötajatel endil, kuna nad on sellel alal aastaid tegutsenud. Kui valla ehitusspetsialist läheks rada kontrollima, oleks tal raske kaasa rääkida,» sõnas Laul.

Tehnilise järelevalve ameti pressiesindaja Anu Võlma ütles Postimehele, et seadustega ei ole suusakeskustele, suusaradadele ja kelguradadele otseselt nõudeid kehtestatud ning selliste rajatiste kontrollimine ei ole ameti pädevuses.

«Ohutusreeglid paneb ettevõtja ise paika ning ettevõtja kohustus on tutvustada reegleid külastajatele ja jälgida, et neid reegeid järgitaks,» ütles Võlma.

Valgamaal Otepää külje all asuvas Ansomäe suusakeskuses peetud firma talvepäev sai eile traagilise lõpu, kui lumesõidurõngastest ehitatud rongi tagant pudenenud kaks lumerõngast rajalt välja lendasid ning slaalominõlval vastu suuri männipuid põrkasid.

Õnnetuses hukkus 49-aastane naine ning 48-aastane naine sai vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles