Kreml süüdistas Poolat ajalooga manipuleerimises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Ivanov.
Sergei Ivanov. Foto: SCANPIX

Poola püüab manipuleerida Teise maailmasõja pärandiga, ütles Venemaa presidendi Vladimir Putini personaliülem Sergei Ivanov.

Ivanov mõistis hukka Poola presidendi Bronisław Komorowski Auschwitzi koonduslaagri vabastamise 70. aastapäeval tehtud ettepaneku, et ELi liidrid võiksid tähistada Teise maailmasõja võidupidustusi 8. mail Poola sadamalinnas Gdańskis, mis on ka NSV Liidu lagunemisel olulist rolli mänginud Solidaarsuse sünnilinnaks.

«Võidu tähistamine Gdańskis on minu arvates kummaline idee,» ütles Ivanov. «Mis võit seal Gdańskis oli?» lisas Ivanov, kelle sõnul algas Gdańskis sõda, kui Saksamaa 1939. aasta septembris seda vabalinna ründas.

Kui Euroopa riigid meenutavad Teise maailmasõja Euroopa-lahingute lõppu 8. mail, siis Venemaa tähistab NSV Liidu Suures Isamaasõjas saavutatud võitu natsionaalsotsialistliku Saksamaa üle 9. mail.

Saksamaa kirjutas kapituleerumisdokumendile alla kaks korda. Esimene kord 7. mai öösel veidi enne kella kolme Kesk-Euroopa aja järgi, kui Saksa sõjavägede ülemjuhataja kindralooberst Alfred Jodl allkirjastas tingimusteta kapitulatsiooniakti USA kindrali Dwight Eisenhoweri staabis Prantsusmaal.

NSV Liidu diktaator Jossif Stalin polnud asjade käiguga aga rahul ja tema nõudel nimetati 7. mai dokument esialgseks kapitulatsiooniaktiks. Teine kapitulatsiooniakt kirjutati alla Berliini lähistel asuvas Karlshorsti villas 8. mail kella 23 paiku Kesk-Euroopa aja järgi, kui Moskvas näitas kell uut päeva ehk 9. maid.

«Mulle näib, et see on üks neid kaitseid ajaloo kohta valetada, seda muuta, korrigeerida, retušeerida,» lisas Ivanov, kes tõi selle näitena ka Poola välisministri Grzegorz Schetyna hiljutise avalduse, et Auschwitz-Birkenau laagri vabastasid ukrainlased, mitte venelased. Ivanovi sõnul solvab Schetyna sõnavõtt seal surnud inimeste mälestust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles