Jan Grarup: sõjafotograafia jätab hinge palju arme

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Grarupi foto Somaaliast.
Jan Grarupi foto Somaaliast. Foto: Toomas Tatar

Rwanda genotsiidi, Gaza pommitamist ja Kesk-Aafrika Vabariigi vägivallapuhangut jäädvustanud Taani fotograafi Jan Grarup sõnul ei tea paljud lääne inimesed üldse, milline sõjatsoon väljagi näeb ning selle näitamine aitab kaasa mõistmise tekkele.

Tallinna näitus keskendub teie Somaalia projektile. Millistes tingimustes te inimröövide poolest tuntud riigis üldse tööd tegite?

Somaalia on töötamiseks selgelt üks ohtlikumaid ja raskemaid kohti. Kuigi al-Shabaab Muqdishot enam ei kontrolli, on mässulised linnas endiselt väga nähtavad. Sõda muutis riiki ja võib öelda, et nüüd on seal vastuhakusõda nagu näiteks Badgadis või Afganistanis. Neil on tavariided seljas ja relvad olemas, kuigi peidetuna. Palju on autopomme, suitsiidirünnakuid. Palju mõrvatakse, eriti ajakirjanikke, ainuüksi Muqdishos tapeti mullu 23 kohalikku ajakirjanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles