Gorbatšov peab absurdseks väidet Saksa DV «annekteerimisest»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov
Mihhail Gorbatšov Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov nimetas absurdseks riigiduuma kavatsust esineda avaldusega Saksa Demokraatliku Vabariigi «annekteerimisest» Saksamaa Liitvabariigi poolt.

«Ei saa tänapäeva positsioonilt anda hinnanguid sellele, mis juhtus teisel ajastul, 25 aastat tagasi. Mis referendumist võinuks tol ajal rääkida, kui mõlemas riigis, nii Saksa DVs kui ka Saksa LVs käisid sajatuhandepealised miitingud ainsa loosungiga: «Me oleme üks rahvas!» Seda ei eitanud ju keegi ja seda poleks saanudki eitada, mistõttu referendumi korraldamine ei tulnud kellelegi pähegi,» ütles Gorbatšov.

«Mis anneksioon? Sellest polnud juttugi. Ega siis juhuslikult olnud tol ajal Saksamaal kõige populaarsem raamat «Lõhestatud taevas». See on Saksamaast. Nii et see ettepanek on lihtsalt mingisugune jamps,» lisas ta.

«Ütlen veel kord: ei tohi olukorda lihtsustada, anda minevikule hinnanguid, lähtudes tänapäevast, praegustest vaadetest,» rõhutas Gorbatšov.

Vene riigiduuma väliskomitee asus vastuseks lääne süüdistustele Krimmi annekteerimises koostama parlamendi avaldust Saksa Demokraatliku Vabariigi «annekteerimisest».

Kommunistist duumasaadiku Nikolai Ivanovi sõnul oli Saksa DV «annekteerimine» Saksa LV poolt seda taunitavam, et erinevalt Krimmist ei korraldatud seal mingit rahvahääletust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles