Igor Taro Ukraina päevik: 28.01

Igor Taro
, ajakirjanik (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Debaltseve platsdarm, mida Ukraina armee hoiab, ei anna vene vägedele rahu. Seal oli möödunud päeval ilmselt kõige rohkem tegevust.

Pärast korduvaid katseid jõuda Altševski pealt Harkovi-Rostovi maanteeni läbi Sanžarovka küla, tuli järgmine rünnakute laine kümmekond kilomeetrit põhjapool Troitske suunal. Eesmärk ikkagi sama – jõuda seal Svitlodarskini, mille eelpool mainitud maantee läbib ja teisel pool mida on Svitlodarski veehoidla. Teisel pool veehoidlat on juba Horlivka grupeering ning need hoiavad oma üksusi valmisolekus Vuhlehirski lähistel, et liikuda vastu.

Tundub siiski, et Troitske osas ei läinud venelastel taas eriti hästi. Siin-seal on ka vihjed, et võibolla läks suisa väga halvasti. Nii et Debaltsevesse suunduv koridor püsib ja ilmselt tänu Ukraina suurtükiväele, kes on selles sõjas küll kõik loorberid endale teeninud. Õigeaegne ja täpsne suurtükituli on nurjanud nii mõnegi pealetungi – nii mujal kui ka Donetski lennuvälja piirkonnas.

Seal lennuvälja ümbruses on olukord üsna endine – Avdiivka ja Piski on Ukraina armee päralt. Ka mingi osa Verhotoretski külast, mis jõuab otsapidi Horlivka-Donetski maanteele, kuigi seda teed Ukraina armee ilmselt enam ei blokeeri.

Vaatlejad on täheldanud uute laadungite saabumist Venemaalt ning järgmise Putini-konvoi lähenemist. Järelikult võib varsti jälle teravamaks minna.

Mariinka lähsitel, mis on lennuvälja piirkonnast mõnevõrra lõunas, olevat terroristid ringtee ääres mingid kontrollpostid üle võtnud, aga sel juhul on need asulast väljas. Ei tea, mis nende tähendus võiks olla, kui varustusteed need ei häiri ja tee ise on tulega mõjutatav.

Küll on Ukraina armee ilmselt saatnud midagi korda Dokutšajevski piirkonnas, mis on Donetskist lõunas. Selles osas on terroristide poolel palju kahtlemist, et Ukraina armee ei soovi seal alistuda ja hoopiski koondab aktiivselt jõudusid. Seal, nagu ka Hranitne kandis (Telmanovo juures), käib patareivastane tegevus – vastase suurtüki- ja miinipildujapositsioonide väljaluuramine ja nende hävitamine. Mariupoli juures sai ukrainlaste positsioonid taas tabamusi.

Põhjarindel suutsid venelased nädalaid kestnud pealetungiga hõivata Žoloboki küla, kus on oli rahuajal ca 150 elanikku. Krõmske küla juurdepääsutee läheb sealt läbi, teine tee läheb omakorda hävitatud 31. kontrollposti paigas. Krõmsket on ikka pommitatud. Nagu ka Štšastja soojuselektrijaama. Vene meedia kirjutab otse, et «separatistid» vajaksid kontrolli elektrijaama üle. Ei saa ainult aru, miks nad seda siis hävitada tahavad. Stanica Luganskat üritati rünnata eelmisel ööl, ebaõnnestunult.

Kokkuvõttes rinne väga suurt ei liigu, samas tegevust jagub kõikjale. Vaatlejad on täheldanud uute laadungite saabumist Venemaalt ning järgmise Putini-konvoi lähenemist. Järelikult võib varsti jälle teravamaks minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles