Pensionid tõusevad aprillist 6,3 protsenti

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid keskmiselt 5,1 protsenti umbes 417 500 pensionäril.
Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid keskmiselt 5,1 protsenti umbes 417 500 pensionäril. Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Valitsus kinnitas täna pensioniindeksi, millega tõusevad pensionid tänavu 1. aprillist 6,3 protsenti, keskmine pension suureneb 375 euroni.

Rahvapensioni määr saab olema aprillist pärast indekseerimist 158,37 eurot , eelmisel aastal oli see 148,98 eurot. 44-aastase staažiga inimese pension saab olema 375,04 eurot, eelmisel aastal oli see 353,33 eurot, teatas valitsuse pressiesindaja.

Pensionid tõusevad prognoositust enam, mulluse prognoosi järgi pidanud pensionid tõusma 5,9 protsenti.

Maksude kogulaekumine riigieelarvesse ületas möödunud aastal prognoositut. See on seotud majanduse parema käekäiguga, mille tõttu on sotsiaalmaksu laekumise kasv olnud kiirem. Kuna pensionitõus sõltub sotsiaalmaksu laekumisest, siis on ka pensionitõus prognoositust kiirem.

Maksude parema laekumise taga on kolm tegurit: palgatõus, tööpuuduse vähenemine ning paranenud maksudistsipliin. Üks maksulaekumist parandav meede oli ka töötajate registri loomine, mis on vähendanud ümbrikupalkade maksmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles