Linkevičius: EL peab reageerima Venemaa Ukraina-vastasele sõjale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu välisminister Linas Linkevičius.
Leedu välisminister Linas Linkevičius. Foto: SCANPIX

Venemaa peab Ukraina vastu Euroopas sõda,  Euroopa peab sellele reageerima, ütles Leedu välisminister Linas Linkevičius neljapäeval.

«Vene sõdurite arv Ukraina territooriumil on suurenenud - nad saadavad endiselt raskerelvastust, tanke, suurtükke ja raketiheitjaid, kasutavad oma juhtimisvõimekust. Tegemist on riigi toetusega - see on Venemaa sõda Ukraina vastu, kui nimesid nimetada,» ütles Linkevičius Brüsselis Euroopa Liidu välisministrite kohtumise eel ajakirjanikele.

Leedu välisminister ootab enda sõnul kohtumiselt korralikku arutelu ja emotsioonide ja illusioonide asemel faktidele keskendumist.

Tema sõnul on läinudnädalane raketirünnak Mariupolile terroriakt, mis peaks tooma kaasa reaktsiooni, mis sarnaneb Prantsuse satiirilehe Charlie Hebdo vastasele rünnakule järgnenuga.

«Ma küsin mõnedelt kolleegidelt, kes kaaluvad endiselt, mida teha - kui palju inimesi peab veel surema, et öelda: «Je suis Ukrainian» («Ma olen ukrainlane»),» sõnas Linkevičius Charlie Hebdo solidaarsusloosungile viidates.

Venemaa tee eneseisolatsiooni ei ole ratsionaalne ja Euroopa eesmärk ei ole Moskvale rõõmu valmistamine, vaid Venemaale selge signaali saatmine, välistamata majandussanktsioonide laiendamist, lausus ta.

«Inimesed saavad surma, tsiviilisikuid tapetakse sihilikult, terroristid teevad seda Vene armee ja selle relvade toetusel, mida tuuakse Ida-Ukrainasse takistamatult, isegi rahukõneluste ajal. Me ei tohi seda ignoreerida ning peame käituma järjekindlalt viisil, milles me oleme kokku leppinud - lisasanktsioonid peaksid olema moodus, mis võib seda kurssi muuta,» lausus Leedu välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles