Taani kalurid tõmbasid Bornholmi saare lähedalt välja sinepigaasipommi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalur
Kalur Foto: SCANPIX

Bornholmi saare lähedal kala püüdnud Taani kalalaeva meeskond tõmbas lisaks kaladele pardale ka Teise maailmasõja ajast pärit sinepigaasipommi.

R 499 Mickentho kalastusaluse kalurid märkasid kalade seas midagi metalset ja arvasid, et tegemist on lõhkekehaga, edastab BBC.

Meeskond teatas leiust päästetöötajatele. Kui alus jõudis Nexø sadamasse, läks Taani laevastiku pommirühm aluse pardale.

Asjatundjate kinnitusel on tegemist Teise maailmasõja ajast pärit 90-sentimeetrise sinepigaasi ehk ipriidi pommiga.

«See pomm on hästi säilinud,» sõnas Taani hädaolukordade ameti esindaja Michael Gronbech-Dam meediale.

Nii kalalaev kui selle meeskonnaliikmed läbisid põhjaliku puhastuskuuri juhuks, kui pommist võis sinepigaas välja imbuda. Mitte ühelgi pardal olnud siiski terviseprobleeme ei täheldatud.

Aluse kalalast hävitati.

Ajaloolaste andmetel on Läänemeres seni üsna palju Teise maailmasõja ajast seni lõhkemata pomme. Suurimad neist on igaks juhuks kantud merekaartidele.

1984. aasta oli kalastusaluste jaoks õnnetusterikas. Kolme kuu jooksul sai rohkem kui 30 kalapüügilaeva sinepigaasi tõttu saastata. Rohkem kui kümnel kaluril täheldati sellest gaasist tekkinud põletushaavu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles