Fidel Castro: olin surmale lähedal

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Kuuba liider Fidel Castro andmas intervjuud Mehhiko päevalehe La Jornada ajakirjanikule.
Endine Kuuba liider Fidel Castro andmas intervjuud Mehhiko päevalehe La Jornada ajakirjanikule. Foto: SCANPIX

Pool sajandit Kuubat juhtinud kommunistliku revolutsiooni elav legend Fidel Castro sõnul oli ta surmale väga lähedal.

Augustis 84-aastaseks saanud Castro sõnul koputas surm tema uksele nelja aasta eest, mil ta ajutiselt võimu üle andis ja kaks aastat hiljem lõplikult ametist loobus, vahendas telegraph.co.uk.

49 aastat Kuubat valitsenud Castro kurtis viis tundi kestnud intervjuus Mehhiko ajalehele La Jornada, et haiguse ilmnemisel langes tema kehakaal järsult, kuid nüüd on tema kaal taas normis.

«Ma küsisin endalt mitu korda, kas need inimesed (arstid) lasevad mul elada nendes tingimustes või lubavad mul surra,» lausus Castro, kelle sõnul ei lootnud ta kauem elada. Ka USA luure vihjas 2006. aastal, et Castro on väga haige ja tema surm on vaid kuude, mitte aastate küsimus.

Castro kadus avalikkusest neli aastat tagasi, kui ta tõsiselt haigeks jäi. Aeg-ajalt on riigipead näidatud fotodel ja videolõikudes, kuid valitsus ei kinnitanud kordagi, et kommunistliku saareriigi liidrit kimbutas tõsine haigus.

Castro sõnul tegid arstid talle mitu operatsiooni ning mees kirjeldas, kuidas ta oli sunnitud ravi tõttu haiglavoodis lebama. «Ma ei teadnud, kaua see piin jätkub. Ma võisin ainult loota, et maailm lõpeb,» kirjeldas Castro ja lisas seejärel uhkelt: «Aga ma parenesin.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles