Lasteaedade keelekümbluse õpetajad lähevad USAsse

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed. Foto on illustreeriv.
Lasteaed. Foto on illustreeriv. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Sihtasutus Innove keelekümbluskeskus saadab ülehomme kahesuunalise keelekümbluse lasteaiaõpetajad nädalaks Minnesota Ülikooli kogemusi ja praktikat omandama.

Õppereisi eesmärk on kahesuunalise keelekümbluse kui tulemusliku keeleõppe meetodi rakendamine eesti ja vene lasteaedades 2015/16 õppeaastal. 

Õppereisile on kaasatud pilootprojektis osalevate lasteaedade meeskondade liikmed, kes on läbinud kahesuunalise keelekümbluse õpetajakoolituse eelnevad etapid. Kokku osaleb õppereisil 11 õpetajat.

Innove keelekümbluskeskuse juhataja Natalja Mjalitsina sõnul soovitakse tutvustada õpetajatele, kuidas kasutatakse keelekümbluse võimalusi mujal maailmas: «Oleme väga huvitatud Minnesota Ülikooli keelekümblusuuringute tulemustest. Vaatleme õppetegevusi ja füüsilist õppekeskkonda pikaajaliste kogemustega kahesuunalist keelekümblust praktiseerivates Ameerika koolides ja lasteaedades. Just maailma praktikatega tutvudes saame Eestis üheskoos  kujundada sügisel alustavates rühmades sobiva ja toetava keskkonna, planeerida õpitegevusi ning tuua ühtlasi teadmised koju kätte ka oma kolleegidele.»

Õppereisi sihtkohaks valiti Minnesota Ülikooli ja sealsed kahesuunalise keelekümbluse lasteasutused. Seda eelkõige seetõttu, et Eestis pilootmeeskondi koolitasid septembris 2014 Tallinna Ülikoolis just Minnesota Ülikooli tunnustatud õppejõud-teadlased Diane Tedick ja Tara Fortune.

Eesti haridussüsteemi ja keelekümbluse rolli selles tutvustab ülikoolis toimuval kohtumisel Einar Värä Innove keelekümbluskeskusest. 

Õppereisil külastatakse lisaks Minnesota Ülikoolile ka kolme, kahesuunalise keelekümbluse meetodit pikka aega praktiseerivat kooli: St. Paul Public School, Joyce Preschool, Richfield Dual Language School.

Kahesuunalise keelekümbluse programm pakub eesti ja vene kodukeelega lastele kakskeelset õppekeskkonda lasteaias. Esimesed lasteaia rühmad avatakse 2015/16  õppeaastal Tallinnas, Tartus, Pärnus, Kundas ja Tapal.

Sihtasutus Innove koordineerib kahesuunalise keelekümblusprogrammi ettevalmistust ja käivitamist, programmi rahastab haridus- ja teadusministeerium.  Õppereisi rahastavad haridus- ja teadusministeerium ja Ameerika Ühendriikide saatkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles