Igor Taro Ukraina päevik: 29.01

Igor Taro
, ajakirjanik (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbro

Debaltseve platsdarmi kotti võtmine on praeguse seisuga päevakorrast maas. Lahinguid ja tuletegevust on üle kogu rindjoone, kuid olukord on Ukraina poolt vaadates stabiliseerunud. Kohati on Ukraina armee teinud isegi vasturünnakuid.

Kui enne üritasid venelased Debaltsevesse murda peamiselt lõunast (Nikišino) ja ida poolt (Tšornuhhino ja Sanžarovka) ning jõuda maanteeni põhjast (Sanžarovka ja Troitske), siis täna hommikul prooviti ka Horlivka poolt Uglegorski/Vuhlehirski linna tungida.

Esimese hooga sinna murdmine isegi õnnestus, venelaste tanke ja jalaväge jõudis asulasse, kuid päeva teisel poolel neid seal enam polnud. Tankitõrjevahendeid oli ukrainlastel kohapeal piisavalt ning reserv jõudis õigeaegselt. Ukraina väejuhatuse hinnangul ei ole Debaltseve äralõikamine venelaste poolt realistlik, kuna seal pole selleks enam piisavalt jõudusid.

Põhjarindel kaeblesid terroristid, et neid nuheldi liiga karmilt. Proovisid taas rünnata 31. kontrollposti ala, sinna tuli ukrainlaste tulelöök. Ukraina armee tegi terroristidest vabaks Orikhove küla, mis on Bahmutka maanteest lõuna pool.

Donetski lennuvälja kandis hõivas Ukraina armee positsioonid 1,5 km kaugusel maandumisrajast. Rada ise kasutuskõlbmatu, nagu ka kogu lennujaama infra. Piski ja Avdiivka asulad on terroristidest puhtad.

äletatavasti sokutasid venelased end relvarahu sildi all Piski külje alla, kust olid võimalik kontrollida ukraina vägede liikumist. Sealt tulid ka need kaadrid, kus ukraina sõjaväelased sõitsid läbi terroristide kontrollpunkti. Nüüd seda enam pole. Lennuvälja ala pole nagunii kasutatav, sest 1,5 km tankide ja miinipildujate olemasoleul on ikkagi üsna peopesa peal distants.

Ukraina armee nahutas terroristde ka lõuna poole Donetskit Elenovka ja Dokutšajevski piirkonnas. Ning sealt veel lõuna poole Mariupoli rindel peaks hetkel ka olema endisest palju rahulikum. Ukraina väejuhatus ise hindab, et neil on piisavalt võimekust terrroristidest jagu saamiseks - ka pealetungi jaoks. Kuid. Hetkel neil pole siiski vastas olnud päris vene armeeüksusi, vaid vene sõjaväelastest kokku klopsitud ebaseaduslikud relvarühmitused.

Teine mure on sellega, et kuigi ukrainlased teatasid eelmisel nädalal, et nad hävitasid kaudtulelöögiga terroristide nn. lennuväe, mis oli kuskil Luganski kandis platsil, siis vene meediasse on ikkagi paisatud mingit ulmeinfot, et rahvamalevlaste lennuvägi ikkagi elab ja areneb (ja kogu aeg täieneb - vaat, kui kergelt see neil käib!). Ja üsna pea pidavat see hakkama konkureerima Ukraina õhuväega.

Sõnum on ühene: venelane kaalub lennukite kasutamist, et kompensseerida Ukraina armee ülekaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles