Kelam: Kreeka võib muutuda Venemaa Trooja hobuseks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Syriza juht Alexis Tsipras.
Syriza juht Alexis Tsipras. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi liikme Tunne Kelami hinnangul võib Kreeka uus valitsus, mis koosneb vasakradikaalidest ja rahvuslastest, hakata lähenema Moskvale ning õõnestama Euroopa Liidu ühtsust.

Kelam ütles, et juba eilne ELi välisministrite erakorraline kohtumine näitas kreeklaste poliitikas suunamuutust. Ateena polnud otseselt uute Venemaa-vastaste sanktsioonide kehtestamise vastu. «Kreeka on muutumas juhtivaks riigiks, mis hakkab õõnestama suurte raskustega saavutatud Euroopa Liidu ühtsust. Reaalne võimalus on selleks olemas, aga vaatame, mis juhtub järgmise paari kuu jooksul,» lausus Kelam Postimehele antud intervjuus.

Ateenat ja Moskvat lähendavad eurosaadiku hinnangul majanduslikud huvid ning kultuuriline taust. «Kreeka, eitades oma kohustusi Euroopa Liidu ees, otsib majanduslikku alternatiivi. Küsimus on muidugi, kas Venemaa suudab seda praeguses olukorras pakkuda. See on kaheldav,» selgitas Kelam.

«Põhiline on, kas Kreeka loobub oma kohustustest Euroopa Liidu stabiilsuspaketi ja laenude suhtes, mis on poolele teele jõudnud,» sõnas ta Kreeka uuest võimukoalitsioonist rääkides. «Niisugune mäss, et ei täida kohustusi ja kirjutage võlad korstnasse, ei kõlba kuskile.»

Kelam ütles, et kui Kreeka ei toetaks Venemaa-vastaseid sanktsioone, siis avaldaks see mõju riikidele, mis kahtlevad nende vajalikkuses. Kreeka võib muutuda kahtlejate katalüsaatoriks.

«Näiteks ka Prantsusmaalt on tulnud signaale, et võiks mõelda sanktsioonide leevendamisele. Viimased sündmused Ida-Ukrainas on sellele piiri pannud,» lisas ta. «Signaale, et võiks kokku leppida tuli ka veel Küproselt  ja ELi välispoliitika kõrgelt esindajalt Federica Mogherinilt.»

Vasakradikaalne Syriza saavutas pühapäeval Kreeka ennetähtaegsetel valimistel suurvõidu ning moodustas päev hiljem koalitsiooni rahvuslaste erakonnaga Sõltumatud Kreeklased (ANEL). Kreeka peaministri seisukohad Euroopa Liidu ja Venemaa suhetest langevad terava tähelepanu alla, sest Syrizat on seni peetud Vene-meelseks.

Eelmise aasta kevadel, Venemaa ja Lääne suhteid mürgitava Ukraina kriisi kõrgpunktis, külastas Tsipras Moskvat, et kohtuda Vene valitsusametnikega.

Vene suursaadik Ateenas oli esimene, kes esmaspäeval Tsiprasega teda valimisvõidu puhul õnnitlemiseks kohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles