Prantsusmaa ja Poola: Moskva lõpetagu Ukraina separatistide toetamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian (vasakul) otsib koos Poola peaministri Ewa Kopacziga kohta, kuhu seista Élysée palees enne grupipildi tegemist. Prantsusmaa president François Hollande on oma koha juba sisse võtnud.
Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian (vasakul) otsib koos Poola peaministri Ewa Kopacziga kohta, kuhu seista Élysée palees enne grupipildi tegemist. Prantsusmaa president François Hollande on oma koha juba sisse võtnud. Foto: SCANPIX

Prantsuse president François Hollande ja Poola peaminister Ewa Kopacz kutsusid reedel Ukrainas viivitamatult relvarahu kehtestama ning Venemaad separatistide toetamist lõpetama.

«Me kutsume Venemaad üles otsekohe panustama poliitilisse lahendusse ja lõpetama Ida-Ukraina separatistide igasugune toetamine,» on öeldud liidrite ühisavalduses pärast Pariisis peetud kõnelusi.

Ühtlasi kutsus Hollande korraldama konflikti lahendamiseks kiiresti läbirääkimisi Ukraina, Venemaa ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) osalusel.

Seni ei ole lääneriikide sanktsioonid separatistide toetamist eitava Venemaa vastu, mitmed relvarahud ja rahvusvaheline diplomaatia suutnud Ida-Ukraina verevalamist peatada.

Viimase 24 tunni jooksul on piirkonnas hukkunud vähemalt 24 inimest, seal hulgas 19 tsiviilisikut.

Poola peaminister ütles, et ei näe põhjust Vene-vastaseid sanktsioone leevendada.

«Me arutasime olukorda Ukrainas ja sellest tulenevaid ohte Euroopa julgeolekule. Me leppisime kokku, et praegu ei ole mingit põhjust leevendada sanktsioone Venemaa vastu,» lausus Kopacz, lisades, et peab vajalikuks NATO Walesi tippkohtumise otsused võimalikult kiiresti ellu viia.

Prantsusmaa on öelnud, et jätkab panustamist Poola julgeolekumeetmetesse, paigutades sinna tanke ja soomukeid ja osaledes eelseisvates õppustes.

Allianss on suurendanud kohalolekut ka oma julgeoleku pärast muret tundvates Balti riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles