«Lootsime, et ta tuleb tagasi elusana»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapetud Kenji Goto ema Junko Ishido.
Tapetud Kenji Goto ema Junko Ishido. Foto: SCANPIX

Sunniitliku äärmusorganisatsiooni Islamiriik poolt hukatud jaapani ajakirjaniku Kenji Goto lähedased lootsid, et läbirääkimiste teel õnnestub Goto elusana koju tuua.

Goto vanem vend Junichi Goto tänas Jaapani valitsust, riiki ja teisi riike toetuse eest. «Tema vanema vennana soovisin, et Kenji oleks saanud koju tulla ja oleks saanud kõiki ise tänada ning ma olen väga solvunud, et seda ei juhtu,» ütles Junichi Goto kohalikule meediale. «Ma olen uhke Kenji tööalaste saavutuste üle, kuid tema vennana arvan, et sel korral oli ta oma tegudes hoolimatu.»

Goto ema Junko Ishido sõnul on ta poja tapmisest vapustatud ja sõnatu. Ema sõnul demonstreeris tema ajakirjanikust poeg Süüriasse minnes headust ja julgust. Väidetavalt oli Goto reisi eesmärgiks tagada möödunud nädalal samuti Islamiriigi poolt hukatud jaapanlase Haruna Yukawa turvaline naasmine kodumaale.

Pole selge, millal oktoobris Süüriasse suundunud Goto pantvangi võeti, kuid lõppeval nädalal tunnistas Jaapani paeminister Shinzo Abe parlamendis, et valitsus teadis röövist juba mullu novembris. Valitsust on aga kritiseeritud selle eest, et see ei käitunud pantvangikriisi ajal õigesti.

Jaapani valitsus pidas pantvangi vabastamiseks ka läbirääkimisi, kuid eile teatati, et need on liiva jooksnud. Islamiriik nõudis Jaapanilt kahe pantvangi vabastamise eest 200 miljonit dollarit lunaraha. Sama suure summa eraldas Jaapani valitsus Islamiriigi-vastaseks võitluseks. Jaapani valitsusallikate sõnul ei peetud Islamiriigiga läbirääkimisi aga otse, vaid vahendajate kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles