Vene Teaduste Akadeemia president võrdles raamatukogupõlengut Tšernobõliga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põleng Moskva raamatukogus.
Põleng Moskva raamatukogus. Foto: SCANPIX

Reedel Moskva ülikooli raamatukogus puhkenud ja suurt kahju tekitanud põleng on kultuuriline Tšernobõl, ütles Vene teaduste Akadeemia president Vladimir Fortov.

«See on teaduse jaoks suur kaotus. See on maailma suurim seda tüüpi kogu, ilmselt võrdne [USA] Kongressi raamatukoguga,» tõdes Fortov.

Põleng, mis sai esialgsetel andmetel alguse raamatukogu elektrisüsteemist, võttis enda alla 2000 ruutmeetrit raamatukogu ühiskonnateaduste osakonnas, kus hoitakse umbes 10 miljonit dokumenti, millest vanimad on 16. sajandist.

«Sealt võib leida dokumente, mida on võimatu kuskilt mujalt leida. Kõik sotsiaalteadused kasutavad seda raamatukogu. See, mis seal on juhtunud, meenutab Tšernobõli,» lisas Fortov 1986. aasta tuumakatastroofile viidates.

Kuigi esialgu teatati, et raamatud ja dokumendid ohus ei ole, siis Fortovi sõnul sai põlengus kannatada 15 protsenti raamatukogu kollektsioonist. Fortovi sõnul tekitas suurt kahju ka kustutusvesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles