Ilves: terroristid ei hakka meie tegutsemist dikteerima

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Viktor Burkivski

«Iraagis ja Süürias brutaalselt tegutseva terroristliku äärmusorganisatsiooni ISIL peatamiseks on vajalik rahvusvahelise kogukonna jõuline pingutus ja kestev pühendumine,» kirjutas president Toomas Hendrik Ilves pantvangistatud ajakirjaniku Kenji Goto mõrvamise järel saadetud kaastundekirjas Jaapani peaministrile Shinzo Abe’le.

«Kenji Goto nagu ka Haruna Yukawa jahmatav mõrvamine näitavad ISILi pimedat kurjust ning soovi külvata hirmu ja vägivalda. Rahvusvaheline kogukond ei saa lasta end heidutada terroristidel, terroristid ei hakka dikteerima meie tegutsemist,» kinnitas Eesti riigipea, kelle sõnul on Jaapan kohusetundlik ja usaldusväärne partner mitmete rahvusvaheliste kriiside ohjeldamisel.

«Vastupidi, terroristide põlastusväärsus ja julmus lisavad ISILi vastasele koalitsioonile otsuse- ja sihikindlust. Lisaks sõjalisele tegevusele keskendub üle 60 riigi ja organisatsiooni ühendav koalitsioon järjest enam sellele, et takistada terroriorganisatsiooni rahastamist ja sinna võõrvõitlejate lisandumist ning pakub laialdast humanitaarabi, milles osaleb ka Eesti.»

Ilves meenutas, et ISIL ei ohusta vaid Lähis-Ida, sest äärmusideoloogia levik ja võõrvõitlejate suundumine konfliktipiirkonda õõnestab maailma paljude piirkondade julgeolekut.

«Minu kaastundemõtted on Kenji Goto ja Haruna Yukawa perekondade ja lähedastega, kogu Jaapani rahvaga,» kirjutas Eesti riigipea Jaapani valitsusjuhile saadetud kaastundekirjas.

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) avaldas laupäeval video, milles näidatakse väidetavalt jaapanlasest pantvangi Kenji Goto pea mahavõtmist. Jaapani peaminister Shinzo Abe kinnitas pärast julma veretööd, et Jaapan ei anna kunagi järele terroristidele. Abe sõnul tegi valitsus kõik, et Goto elu päästa. «Ma kahetsen sügavalt tulemust,» märkis Abe, viidates kõnelustele end Islamiriigiks tituleeriva sunniitliku äärmusrühmitusega, mis aga tulemuseni ei jõudnud.

Kenji Goto hukkamisvideos. Foto: Scanpix
Kenji Goto hukkamisvideos. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles