Ministeerium elusate vähkide keetmist ei keela

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Humaanne oleks vähkide toiduks tarvitamisest täiesti loobuda, soovitavad loomakaitsjad.
Humaanne oleks vähkide toiduks tarvitamisest täiesti loobuda, soovitavad loomakaitsjad. Foto: SCANPIX

Põllumajandusministeerium lükkas tagasi loomakaitsjate ettepaneku keelata vähkide elusalt keetmine, kuna selleks puudub teaduslik põhjendus.

«Mõistame Teie muret vähkide jääs, mis ei ole nende tavapärane elukeskkond, hoidmise ning nende elusalt keema panemise pärast. Kahjuks on siinjuures tegu vaid emotsionaalse hinnanguga,» teatab ministeeriumi toidu- ja veterinaarosakonna juhataja Hendrik Kuusk oma vastuses Eesti Loomakaitse Seltsi aktivistile Piret Teesile.

«Meile teadaolevalt teaduslikku materjali aktsepteeritavate teadustööde näol vähkide tapmise meetodite ning nende käsitlemise kohta avaldatud ei ole,» lisas Kuusk.

Samuti puudub ministeeriumil teaduslik materjal selle kohta, et vähid ühekaupa keevasse vette pannes kohe ei hukku. «Seetõttu pole meil ka alust loomakaitseseaduse muutmiseks ega täiendamiseks vähkide kohta kohalduvate spetsiifilisemate nõuete osas,» nendib Kuusk oma vastuskirjas.

Ministeerium soovitab iga konkreetse vähkide väärkohtlemise juhtumi kahtluse puhul pöörduda veterinaar- ja toiduameti kui valdkonnas järelevalvet teostava asutuse poole, kus kaalutakse iga üksikjuhtumit ning tehakse otsus, kas konkreetsel juhul on tegu loomakaitseseaduse sätete rikkumisega või mitte.

«Samas juhime Teie tähelepanu sellele, et riigieelarvelise eraldise taotluses nägite Te ette muuhulgas inimeste loomakaitsealase teadlikkuse tõstmist. Kui Te leiate, et vähkide käsitlemine ei vasta Teie ootustele, siis üheks võimaluseks olekski saadud eraldist muuhulgas kasutada ka inimeste teadlikkuse tõstmiseks vähkide kohtlemisel,» soovitab ministeerium loomakaitsjatele.

Eesti Loomakaitse Selts pöördus tänavu juulis põllumajandusministeeriumi poole sooviga, et Eestis keelataks elus vähkide müümine ja keetmine, kuna see valmistab neile valu ja piina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles