Europarlament nõuab Vene-Gruusia konfliktis rahvusvahelist juurdlust

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühistransport Gruusia pealinnas Thbilisis.
Ühistransport Gruusia pealinnas Thbilisis. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlament nõuab oma resolutsioonis sõltumatu rahvusvahelise juurdluse kiireloomulist läbiviimist Venemaa-Gruusia konflikti osas.

«Ka nõutakse, et Gruusia ning Venemaa ametivõimud teeksid Rahvusvahelise Kriminaalkohtu prokuratuuriga konflikti käigus toimunud traagiliste sündmuste ja tsiviilelanike vastu suunatud rünnakute uurimisel igakülgset koostööd, et teha kindlaks vastutajad ja anda nad kohtu alla,» teatas europarlamendi pressi- ja infoosakond.

Parlament leiab, et Venemaa peab täitma endale võetud kohustusi ja alustama oma vägede täielikku ja viivitamatut väljaviimist Gruusia territooriumilt.

Saadikud toetavad Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitika vaatlusmissiooni kohalesaatmist ning paluvad komisjonil esitada ettepanek viisalihtsustus- ja tagasivõtulepinguteks Gruusiaga. Samuti rõhutatakse Gruusia olulisust Euroopa Liidu (EL) energiavarustuskindluse parandamisel.

Sellega seoses kutsus europarlament nõukogu ja komisjoni üles jätkama pingutusi tõelise ELi ühise energiapoliitika vastuvõtmisel, mis muuhulgas näeb ette vajaduse mitmekesistada tarneallikaid.

Lisaks palub parlament nõukogul ja komisjonil oma Venemaa-poliitika läbi vaadata ning avaldatakse toetust Euroopa Ülemkogu otsusele partnerlus- ja koostöölepingu läbirääkimised edasi lükata, kuni Venemaa on oma väed 7. augusti eelsetele positsioonidele tagasi tõmmanud.

Resolutsiooni poolt hääletas 549, vastu 68 ja erapooletuks jäi 61 saadikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles