Lahtein: skandaal lõhnab tugevalt eriteenistuse järgi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Lahtein
Harry Lahtein Foto: Urmo Soonvald / SLO/ Scanpix

Valgevenes asjurina töötanud Harry Lahtein ütles ETV saates «Kahekõne», et tema jaoks on üheselt selge, kes augusti lõpus lahvatanud skandaali taga seisis.

«Kui ma tulin suvepuhkuselt tagasi, siis minu Valgevene tuttavad võtsid minuga ühendust ja ütlesid, et paljusid neist on välja kutsutud kohalikku KGBsse, on küsitletud pikalt - mõnda isegi 10 tundi järjest ja tehtud tungivaid ettepanekuid koostööks või lubatud edaspidi elu ära rikkuda ja paljusid isegi ähvardati raviga psühhiaatriahaiglas,» rääkis Lahtein.

Lahteini sõnul tegi välisministeerium kõik endast oleneva ja pakkus igasugust abi, et mees riigist võimalikult kiiresti lahkuks. «Valgevene ametlik pool on öelnud, et nad ei tea skandaalist midagi ja et neile pole midagi laekunud ja nemad pole kuulujuttude eest vastutavad,» lisas Lahtein.

Lahteini sõnul pärinevad fotod erinevatest ajaperioodidest ning osa neist olid töödeldud.

«Esimene rünnak minu sülearvuti vastu toimus 12. augustil minu kodus. 25. augustil tehti aga lausrünnak. Mingil hetkel ilmus arvuti ekraanile kiri, et kas ma tahan kõigest koopia teha ja teisele kõvakettale saata,» kirjeldas Lahtein toimunut.

«Sel hetkel oli kõik aga juba avalik. Ju siis üritati lihtsalt kõvaketas kokku lasta ja jäljed koristada,» arvas Lahtein. «Spetsialistid ütlesid, et tegemist ei ole kindlasti põlve peal tehtud asjaga, vaid on spetsiaalselt valmis tehtud programm ja lõhnab korralikult eriteenistuse järgi,» märkis Lahtein.

«Eks eriteenistused teevad oma tööd ja meie reageerime nendele vastavalt,» ütles endine asjur.

«Mõelge, kui te olete äsja ülikooli lõpetanud inimene ja teid kuulatakse KGB keldris 10 tundi üle ja lõpuks ähvardatakse veel vaimuhaiglaga, et kas te läheksite vaimuhaiglasse või annaksite pildid kasutusse?» küsis Lahtein.

«Ma tean ühe inimese kohta, kes oli riigiteenistuja, kelle karjäär ministeeriumis lõppes koheselt, kelle välislähetus nulliti ära, kelle kandidaaditöö jäi kaitsmata ja kellele on nüüdseks pandud peale viieaastane maalt lahkumise keeld,» rääkis Lahtein.

«Ma tahan siiski öelda, et hoolimata KGBst ja diktatuurirežiimist on Valgevene väga tore riik ja seal on väga palju toredaid inimesi,» märkis Lahtein siiski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles