Riigiduuma saadikud tahavad nõuda Saksamaalt NLi ründamise eest hüvitist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
500-eurosed paberrahad.
500-eurosed paberrahad. Foto: SCANPIX

Riigiduuma saadikud tegid ettepaneku nõuda Saksamaalt hüvitist Nõukogude Liidu ründamise eest.

Reparatsioonimakse suuruse kindlaksmääramisega hakkab tegelema spetsiaalne töögrupp, kirjutab tänane Izvestija.  

«Faktiliselt ei maksnud Saksamaa Nõukogude Liidule mingit reparatsioonimaksu purustuste ja hävitustööde eest Suure Isamaasõja aastatel. Saksa Demokraatliku Vabariigiga sõlmiti lepe, et taolisi makse ei nõuta, kuid Saksa Liitvabariigi ja ühinenud Saksamaaga pole taolist lepet sõlmitud ning seega on teema avatud,» rääkis liberaaldemokraatide liige Mihhail Degtjarjov.   

Rahvasaadiku sõnul maksis Saksamaa hüvitist riikidele, mis otseselt Teises maailmasõjas ei osalenud ja toob näiteks Iisraeli, mis sai «natsionaalsotsialistliku ebaõigluse eest enam kui 60 miljonit eurot».

«Näib, et Saksamaa maksis kompensatsiooni kuuele miljonile holokausti ohvrile, kuid ignoreeris 27 miljonit tapetud nõukogude inimest. Arvan, et praeguste hindade järgi võiks reparatsioonimaks olla mitte vähem kui kolm-neli miljardit eurot, mille Saksamaa peab maksma Nõukogude Liidu õigusjärglasele,» rõhutas riigiduuma saadik.

Eksperdid on seisukohal, et kuigi Saksamaale esitatavad pretensioonid on põhjendatud, on reparatsiooni sissenõudmine 70 aastat pärast sõja lõppu ebareaalne, kirjutab Izvestija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles