Vilja Savisaar-Toomast: tekkis aeg tagasi vaadata

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Laanaru ja Edgar Savisaar 1993. aastal.
Vilja Laanaru ja Edgar Savisaar 1993. aastal. Foto: Peeter Langovits/Õhtuleht

Vilja Savisaar-Toomast ütles Postimehele, et ehkki Kalle Muuli pöördus juba mõned aastat tagasi sooviga temast raamat kirjutada, siis selle plaani juurde asuti tõsisemalt möödunud suvel. 

«Selles oli minu jaoks omamoodi intriig, et me kirjutame raamatut koos inimestega, kellega olen poliitilises mõttes tihti olnud erinevatel pooltel. Aga inimlikul tasandil on koostöö seni sujunud mu arvates hästi ja loominguliselt,» rääkis Savisaar-Toomast märtsis ilmuva raamatu «Vilja teine elu» kirjutamisest. Raamatu autoriteks on Kalle Muuli ja Tiit Pruuli.

Savisaar-Toomasti sõnul pöördus Muuli tema poole juba mõned aastat tagasi. «Ma olin siis tööl Euroopas ja ei olnud aega sellele keskenduda. Möödunud suvel tulime teema juurde tagasi, sest mul endal tekkis tunne, et mingi peatükk mu elus on läbi saanud, tekkis aeg tagasi vaadata,» põhjendas Savisaar-Toomast ajastust.

Ta rääkis, et kirjutamisega alustatigi umbes pool aastat tagasi. Lisaks Savisaar-Toomasti intervjueerimisele räägiti lähedastega, aga ka nendega, kes tema tegevust kriitiliselt vaatavad.

«Me käisime Kalle ja Tiiduga nende palvel mu lapsepõlvekodus Vaabinas. Seega algab raamat päris algusest,» rääkis Savisaar-Toomast eluperioodidest, mis raamatusse kirjutatud. Tal endal tuli nostalgiline tunne, kui luges, mida autorid kirjutasid tema ülikooliperioodist.

«Loomulikult on kajastatud väga põhjalikult need poliitilised sündmused, mille juures olen olnud: rahvarinde sünd, Savisaare valitsus, ajalehe 7 Päeva tegemine, töötamine siseministeeriumis, lindiskandaal, mu osalemine Tallinna linnaosade juhtimises ja Europarlamendi töös,» ütles Savisaar-Toomast, kelle sõnul saab ülevaate kogu tema elust.

«See valik, mis järjekorras ja kui palju millest rääkida, on tehtud autorite poolt. Valmivasse teksti olen teinud mõningaid faktiparandusi ja täpsustusi, sisulised asjad oleme läbi arutanud ja vaielnud, lõppotsused on autorite teha. Ma ei saa öelda, et nad oleks mind hellitanud, aga kindlasti püüavad nad mind mõista,» lisas Savisaar-Toomast.

Naise sõnul on raamat sisuliselt valmis, kuid see ilmub pärast valimisi. «Seal on ajaloolisi teemasid, mida võidakse tõlgendada sooviga mõjutada valimistulemusi,» põhjendas ka ise riigikokku kandideeriv Savisaar-Toomast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles