Politsei läbirääkimisüksuse looja saab teenetemärgi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei läbirääkimismeeskonna looja Reimo Raivet
Politsei läbirääkimismeeskonna looja Reimo Raivet Foto: Politsei- ja piirivalveamet

President Toomas Hendrik Ilves tunnustas vabariigi aastapäeva eel teenetemärgiga mitmeid siseturvalisuse eest seisvaid politsei- ja piirivalveametnikke, teise seas saavad teenetemärgi ka politsei läbirääkimisüksuse juht ja teenistuskoera juht.

President Toomas Hendrik Ilveselt Kotkaristi V klassi teenetemärgi saanud Reimo Raivet on üks politseinikest, kes rajas kümne aasta eest politsei läbirääkimismeeskonna.

Viimased kaheksa aastat on Raivet seda meeskonda juhtinud, aidates lahendada kümneid keerukaid ja ohtlikke olukordi.

«Filmides oleme harjunud nägema, kuidas läbirääkija teeb töö ära kõrvalise abita – kurjategijaga silmitsi seistes ning üksinda hulljulgeid otsuseid vastu võttes. Tegelikult algab kõik meeskonnatööst. Sellest, kas läbirääkimismeeskond hingab ühes taktis ning astub teiste politseiüksustega ühte sammu,» rääkis Raivet.

«Võtan teenetemärgi vastu suurima tänutundega ning usun, et see kuulub kõigile läbirääkijatele, kes seda tööd teevad või on varem teinud,» sõnas ta.

Reimo Raivet on töötanud kriminaalpolitseinikuna üle 20 aasta, uurides valdavalt isikuvastaseid kuritegusid. Eelmisel aastal asus Raivet juhtima Põhja prefektuuri lastekaitseteenistust.

Kotkaristi V klassi teenetemärgi saanud Kert Kotkas töötab korrakaitse alal juba 1990. aastast ning täna on ta piirkonnavanem Tartu linnas, kus on Lõuna prefektuuri kõige suurem piirkondliku politseitöö koormus.

Suures osas on just tänu Kert Kotka silmapaistvale panusele piirkonnapolitseinike töö Tartu linnas eeskujulikult korraldatud. Julged otsused töö ümberkorraldamisel, väsimatu panustamine politseinike oskuste arendamisse, töötajate erinevate võimete arvestamine, inimlik ning hooliv suhtumine töötajate vajadustesse - kõike seda on tema töös igapäevaselt näha. Tema suhtumine kohalike muredesse on alati inimlik ja hooliv. Lisaks politseitööle õpetab ta üliõpilasi lennukolledžis, koolitab lennundushuvilisi lendava instruktorina ja mängib sümfooniaorkestris trumme.

Kotkaristi kuldristi saanud Kersti Nüüd on ühes teenistuskoeraga Aron andnud suure panuse piiriturvalisuse tagamisel idapiiril ja saavutanud märkimisväärseid tulemusi ebaseaduslike piiriületajate tabamisel, salakauba avastamisel ning salakauba veoga seotud kuritegudele viitavate tõendite leidmisel.

Kersti üheks oluliseks läbivaks omaduseks on visadus, mis on edukalt üle kandunud ka tema hoolealusele teenistuskoerale. Lisaks teenekale koerajuhile on tunnustuse osaliseks rahvusvahelistel võistlusel saanud ka teenistuskoer Aron ise.

Kersti ja Aron on alati «põllul» tööks valmis sõltumata sellest kas on töö- või puhkeaeg. Ka rasketest tingimustest hoolimata ei lõpeta nad ülesande täitmist enne, kui kõik võimalused juhtumi edukaks lahendamiseks on ära kasutatud. Kersti alustas teenistust piirivalvurina 2005. aastal Piusa piirivalvekordonis, Piusa koosseisus töötab ta tänini.

Kotkaristi V klassi teenetemärgi saanud Andrei Taratuhin alustas politseiteenistust 1992. aastal kordniku ametikohal, jätkas hiljem tööd Läänemaal konstaablina.

Viimased 15 aastast on ta töötanud kriminaalpolitseis, sellest paar viimast aastat kriminaaltalituse juhina.  Oma osa selles, et kuritegude avastamise tase Läänemaal on olnud viimastel aastatel üks paremaid terves vabariigis, on Andreil. Ta on loonud üksteist toetava meeskonna ning kolleegide hinnangul on ta järjekindel ja suunab tööd selliselt, et iga kuritegu saaks lahendatud.

«Sain teada kõrgest tunnustusest teada kohaliku meedia vahendusel. Esimeseks emotsiooniks oli hämming ja teadasaamine võttis sõnatuks. Praegu valitsevad hinges segased tunded: ei ole ju midagi kangelaslikku korda saatnud, teen lihtsalt oma igapäevatööd, samas valdab mind aga ka suur rõõm, et mind on märgatud. Olen tänulik Haapsalu politseijaoskonna  meeskonnale, kelle toetust igapäevaselt tunnen. Olen õnnelik ja tänulik!» ütles Taratuhin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles