USA ametiisikud suhtuvad Ukrainale relvade tarnimisse ettevaatlikult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed separatistid tankiga Donetski oblastis Jenakiieves.
Venemeelsed separatistid tankiga Donetski oblastis Jenakiieves. Foto: SCANPIX

USA ametiisikud ütlesid eile kaitseministrikandidaat Ashton Carteri märkusi kommenteerides, et Ukrainale relvade tarnimise otsust veel langetatud ei ole.

«Mina kaldun vägagi selles suunas, härra esimees, sest minu hinnangul peame me aitama ukrainlastel end kaitsta,» ütles Carter eile vastuseks senati relvateenistuste komitee esimehe, senaator John McCaini küsimusele, kas ta toetab Kiievi abistamist kaitserelvadega.

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest jahutas Carteri indu. «Märkasin, et doktor Carter mainis (senati) kuulamisel end olevat käsuahela põhimõtte toetaja. Ta mõistab kindlasti, et relvajõudude ülemjuhataja on käsuahela tipus ning selline otsus on tema teha,» ütles Earnest ajakirjanikele.

Täna Kiievit külastava USA välisministri John Kerry pressiesindaja Jen Psaki jäi samuti ettevaatlikuks. USA poliitika - saata Ukrainale mittesurmavat abi - ei ole muutunud, sõnas ta.

«Administratsioonide sees on erinevaid vaateid ja arvamusi. Seetõttu peame sisemisi arutelusid,» ütles Psaki ajakirjanikele.

USA asepresident Joe Biden ütles Saksa ajalehele Süddeutsche Zeitung, et Ühendriigid on algusest peale olnud seisukohal, et Ukraina konfliktile puudub sõjaline lahendus. «Meil puudub huvi sõjalise eskalatsiooni vastu ning nõuame vastupidist,» lausus Biden, mööndes, et Washington võib aidata julgeolekuvallas.

Ukraina president Petro Porošenko ütles Saksa ajalehele Die Welt, et kavatseb paluda NATO riikidelt sõjalist abi.

Viimastel nädalatel on lääneriikides hoogustunud debatt Ukrainale surmava kaitserelvastuse tarnimise üle, sest Ukraina sõjaväel on raske kaasaegse Vene relvastusega separatistide pealetungile vastu seista.

Esmaspäeval avaldati kaheksa endise USA kõrge rahvusliku julgeoleku ametniku raport, milles kutsutakse Washingtoni saatma Ukrainale surmavat kaitserelvastust. Mõttekodade Atlantic Council, Brookings Institution ja Chicago Council on Global Affairs avaldatud raporti koostajate seas on endine Pentagoni tippametnik Michele Flournoy, USA  endine suursaadik NATO juures Ivo Daalder, NATO Euroopa liitlasvägede endine ülem James Stavridis ning USA Euroopa vägede endine asekomandör Charles Wald.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles