Eurosaadikud pöördusid laevakaitsjatega seoses ÜRO inimõiguste voliniku poole

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad 2014. aasta aprillis Indias Chennais.
Laevakaitsjad 2014. aasta aprillis Indias Chennais. Foto: Tairo Lutter

Eestist valitud Euroopa Parlamendi liikmed esitasid möödunud nädalal ühise pöördumise ÜRO inimõiguste ülemkomissar Zeid Ra'ad Zeid Al-Husseini poole ja palusid hinnata Indias viibivate laevakaitsjate olukorrale.

«Me pöördume Teie poole Euroopa Parlamendi saadikutena muretsedes laeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliikme ja laevakaitsja pärast, kelle hulka kuulub 14 Eesti ja kuus Briti kodanikku. Need on inimesed, kes meie arusaama järgi on muutunud India õigussüsteemi pantvangideks,» seisab dokumendis. «Küsimus seisneb nende õiguses taaskohtuda oma peredega, õigusega teenida elatist ja saada arstiabi.»

Pöördumises on välja toodud, et mehed vabastati mullu juulis süüdistustest, kuid see otsus kaevati edasi ülemkohtusse, mis pole siiani seisukohta võtnud. Eurosaadikud juhivad tähelepanu süüdistaja küsitavale käitumisele ning seavad kahtluse alla otsuse lubada prokuröril otsustada laevakaitsjate Indiast lahkumise üle.

«Teie Ekstsellents, me palume Teil hinnata nende inimõiguste olukorda, jälgida nende õiguslikku situatsiooni ja kontakteeruda vastavate India ametivõimudega, et leida viise, kuidas sellega seotud inimesed saaksid võimalikult kiiresti oma perede juurde,» seisab eurosaadikute pöördumises ÜRO inimõiguste ülemkomissari poole.

Pöördumisele on alla kirjutanud europarlamendi liikmed Urmas Paet, Tunne Kelam, Kaja Kallas, Marju Lauristin, Indrek Tarand ja Yana Toom.

Paet: oluline on hoida Indial survet

Euroopa Parlamendi saadiku Urmas Paeti sõnul on pöördumise eesmärk juhtida laevakaitsjate olukorrale tähelepanu ja teavitada vastavaid ÜRO allorganisatsioone sellest. «Selle kõige eesmärk on, et see lugu Indias võimalikult ruttu lõppeks ja India tunneks, et selline venitamine ning inimestele probleemide tekitamine ei ole päris ükskõik. See ikkagi läheb korda ka laiemalt, sellele pööratakse tähelepanu ning oluline on Indial survet hoida,» rääkis Paet.

Ta tõi positiivse märgina välja, et mõned nädalad tagasi käsitles Eesti ja Briti laevakaitsjate teemat ka ELi välisasjade kõrge esindaja Federica Mogherini. «Europarlamendis kavatsen mina ja ka teised saadikud selle teemaga jätkata,» lubas Paet. «Paar nädalat tagasi tõi Federica Mogherini oma sõnavõtus Itaalia laevakaitsjate kaasust käsitledes välja ka Eesti ja Briti meeste loo. See on areng.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles