PPA uurib Eesti-Vene piiriribale jäävate eramaade hinda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti piir.
Eesti piir. Foto: Marko Saarm

Politsei- ja piirivalveamet püüab hinnata Eesti-Vene piiriribale jäävaid eramaatükki, et teha nende omanikele õiglased pakkumised maa võõrandamiseks. 

Eesti piiririba alla jäävast maast on eraomandis kokku 99 maatükki. Nende maade hindamiseks korraldatakse hange ja esimene samm selle suunas on turu-uuringu tegemine. 

Politsei- ja piirivalveameti juhtivpiiriametnik Aimar Kössi sõnul alustab amet turu-uuringuga juba lähipäevil. «Uuringuga selgitatakse välja, mis summas hindamiseks korraldatav hange tulla võib. Oleme alustanud väljamõõdetud üksuste üle vaatamist, kuid nüüd pöördume ka kinnisvarafirmade poole,» rääkis Köss.

Maatükkide hindamine on vajalik selleks, et teha eramaa omanikele ettepanek piiririba alla jäävate maade müügiks riigile ja hindamise tulemusena saab teha maaomanikele õiglased pakkumised maa võõrandamiseks.

Kössi sõnul on enamus eramaal asuva piiririba maaomanikke andnud siseministeeriumile nõusoleku raadamistööde läbi viimiseks ning olnud igati koostööaltid. Samuti on muu asjaajamise käigus väljendatud soovi maa võõrandamise küsimused lahendada. Osade maaomanikega ei ole PPA veel ühendust saanud ning osadega peetakse veel läbirääkimisi. 

Lisaks turu-uuringule hakkavad kaks PPA ametnikku juba lähiajal kõigi maaomanikega vahetult suhtlema, et maade riigile võõrandamise protsess oleks sujuv ja koostöö ladus. «Tahame, et võõrandamine saaks lõpule viidud kiiresti ja ilma sundvõõrandamiseta.»

«Kui kõik hästi läheb, võiks piiririba alla jääva maa mõõdistamise ja omandi küsimused juba selle aasta lõpuks olla lahendatud. Mitmed maaomanikud on väljendanud soovi kogu protsessiga kiiresti ühele poole saada. Piiririba välja ehitamine on kogu Eesti huvides ning inimesed õnneks üldiselt mõistavad seda,» lausus Köss.

Raadamistöödega piiririba puhastamiseks alustati oktoobri lõpus ning alates novembri keskpaigast on RMK ööpäevaringselt tegelenud raadamis- ja kändude freesimistöödega, mida tehakse kokku üle 270 hektari suurusel maa-alal.

Veebruari alguse seisuga on puhastatud 102 hektarit piiririba, sealhulgas freesitud ligi 33 hektarit. Kuigi kõigilt maaomanikelt ei ole veel nõusolekut raadamistööde teostamiseks, töö siiski ei seisa ja seda tehakse nõusoleku andnud eraomanike maadel ning riigi maadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles